Slovenija

Virant: Kosila za poslance so prepoceni

Ljubljana, 29. 02. 2012 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./U.Z./STA
Komentarji
183

Virantovi poslanci predlagajo, da bi poslanci po končanem mandatu nadomestilo lahko dobivali največ pol leta. V tem mandatu negospodarnih nabav, kot so predragi prenosniki, ne bo, poslancem pa bo predlagal tudi znižanje različnih stroškov, še pravi.

Poslanci Liste Virant so pripravili predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o poslancih. Po njihovem predlogu bi se čas prejemanja nadomestila po prenehanju mandata skrajšal na največ šest mesecev. Višina nadomestila bi se znižala na 80 odstotkov, do nadomestila pa ne bi bili upravičeni funkcionarji, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev. Dodatno funkcionarji, ki bi izpolnili minimalne upokojitvene pogoje, ne bi več prejemali nadomestila. Predlagajo tudi, da bi se vsak pogodbeni zaslužek odštel od zneska nadomestila.

Pod predlogom Liste Virant je prvopodpisani Gregor Virant.
Pod predlogom Liste Virant je prvopodpisani Gregor Virant. FOTO: Damjan Žibert

"Sprememba zakona bo vplivala tudi na pravice ministrov in generalnega sekretarja!" poudarjajo v Listi Virant. Dodajajo, da bi s temi rešitvami zagotovili prihranek v višini od 1,5 do 2 milijona evrov na mandat.

Pravijo, da z zakonom želijo uresničiti predvolilno zavezo, da bodo preuredili področje pravic funkcionarjev po prenehanju mandata. "Časi, v katerih smo, in čvrsta zaveza vlade, da zmanjša javno porabo in konsolidira javne finance, terjajo potezo, s katero bomo pokazali, da smo pripravljeni 'zarezati' tudi pri sebi in dati zgled javnemu sektorju," pravijo. Predlog zakona so poslali koalicijskim strankam, njihov odziv pa pričakujejo v naslednjem tednu.

'Negospodarnih nabav v tem mandatu ne bo'

Virant je spregovoril tudi o nakupu pregrešno dragih prenosnih računalnikov. Po njegovem mnenju bi bil tovrsten nakup v normalnih gospodarskih razmerah nekaj običajnega, zdaj pa to ni gospodarno. A razpis je bil objavljen novembra lani, v času prejšnjega mandata, zato sedanji s tem nima nič. Ker pa bi bila prekinitev pogodbe oz. vrnitev računalnikov negospodarna, bodo te računalnike uporabljali. Poslanske skupine je pozval, naj računalnike prevzamejo, saj bodo začeli z elektronskim poslovanjem, stare računalnike pa bodo podarili javnim institucijam, lahko tudi policiji, je dodal.

Izpostavil je, da v tem mandatu negospodarnih nabav ne bo. Poslancem bo predlagal znižanje stroškov izobraževanj, dela poslanskih skupin, pavšalov za volilne okraje, literaturo ter potovanja v tujino. "Rešiti moramo tudi problem restavracije, kjer so cene kosil pod stroškovno ceno," je dejal po poročanju Dnevnika.

Nadomestilo še vedno prejema 44 poslancev in 10 ministrov

Od poslancev prejšnjega sklica DZ je nadomestilo skupno sicer prejemalo 50 poslancev, vendar ga nekateri več ne. Nekdanja poslanca Zares Damijan Perne in Matej Lahovnik sta ga prejemala v letih 2009 in 2010. Še en nekdanji poslanec Zares (nato pa nepovezani poslanec) Alojz Posedel je nadomestilo najprej prejemal krajši čas leta 2010, od poteka prejšnjega mandata pa ga spet. Janez Kikelj (SD) in Franc Žnidaršič (sprva poslanec DeSUS, nato nepovezani poslanec) sta do nadomestila upravičena do danes. Nekdanji poslanec SDS Aleksander Zorn je pravico do nadomestila uveljavljal do 9. februarja.

Številni nekdanji poslanci pa to pravico še vedno uveljavljajo, večinoma od 22. decembra 2011, torej od konstituiranja sedanjega sklica državnega zbora, ko jim je potekel mandat. Med poslanci SD nadomestila prejemajo Alan Bukovnik, Bogdan Čepič, Silva Črnugelj, Luka Juri, Anton Kampuš, Miroslav Klun, Bojan Kontič, Marijan Križman, Dušan Kumer, Darja Lavtižar Bebler, Dejan Levanič, Tomaž Tom Mencinger, Breda Pečan in Andreja Rihter.

Iz vrst SDS nadomestilo prejemajo Marjan Bezjak, France Cukjati (a le še mesec dni), Milan Čadež, Darko Menih, Rudolf Petan, Miro Petek, Peter Verlič in Milenko Ziherl. Od nekdanjih poslancev stranke Zares nadomestilo prejemajo Cveta Zalokar Oražem, Vito Rožej, Pavel Gantar, Gregor Golobič, Franco Juri, Franci Kek, Tadej Slapnik in Majda Širca.

Nadomestilo prejema tudi pet nekdanjih poslancev LDS, in sicer Anton Anderlič, Ljubo Germič, Milan Gumzar, Milan Jerič in Borut Sajovic. Prav tako so za nadomestilo zaprosili Bogdan Barovič, Mikran Györek, Zmago Jelinčič in Sara Viler iz SNS ter Joško Godec iz DeSUS in Gvido Kres iz SLS. Od nepovezanih poslancev nadomestilo prejemajo Andrej Magajna, Vili Rezman in Vili Trofenik.

Tudi nekateri ministri iz vlade Boruta Pahorja uveljavljajo pravico do nadomestila, in sicer Mitja Gaspari, Ljubica Jelušič, Franc Križanič, Igor Lukšič, Dorijan Marušič, Ivan Svetlik, Patrick Vlačič, Aleš Zalar, Roko Žarnić in Darja Radić.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burja23
01. 03. 2012 13.02
+3
Naj pustijo to ceno kosila in omogočijo tudi študentariji, da se v parlamentu lahko prehranjuje na bon, tako bi za pošteno kosilo doplačali le 1€, ne pa 3-4€ kot morajo v drugih restavracijah. Pa morda bi še kak poslanc kdaj kakega študenta častil s sokom in imel takoj en volilni glas več.
prašek
01. 03. 2012 11.51
+1
Ker je poštenjak Virant prejemal nadomestilo za nezaposlene , bi moral vrniti tistih 100.000 , ki jih je prejel v Makedoniji !!
flamengo
01. 03. 2012 10.54
-1
Tonček Balonček
01. 03. 2012 10.14
+4
Virant se smeši, tak zakon o nadomestilih ej SD predlagala že lani, pa ga nihče ni hotel sprejeti! In tu s erepenči gelde cen malic ter kosil, sam ej pa počrpal kompletno nadomestilo plače, ker je bil "kao" brezposelen, hkrati je pa pokasiral 60 tisoč evrov kot predavatelj plus svetovalec pv Makedoniji, kar mu ej zrihtal "prijatelj", svetoval Rdečemu križu za 10.000 EUR (kaj je svetoval, ne ve nihče, fiktivna pogodba verjetno). in iz tega denarja s familijo križaril po Karibskem morju in otokih. Potem s eje delal norca in mu ej DATA izračunala, da lahko vrne 18.777,25 EUR. Ampak jih ni imel kam vrniti in jih je proračunu doniral! Zakaj nekomu, ki zasluži 100.000 EUR, proračun iz naslova brezposelnosti plačuje zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, navadnemu obačnu, ki zasluži več kot 25o EUR, pa ne plačuje niti zdravstnega zavoravanja! In potem nam preava, da zaradi posameznikov ljudje očrnijo državni zbor, v resnici ga pje pa omadeževal sam,. In to zelo! In je postal pravičen, strog in dosleden! Sramota!
Tonček Balonček
01. 03. 2012 09.49
+4
Po končanem mandatu se bo Virant hvalil, da mu je uspelo v parlamentu podražiti kavo na 1,00 EUR!
godhead
01. 03. 2012 10.46
+4
bo lahko svojega ljubimca kdaj peljal na kavico za 1 eur
Tonček Balonček
01. 03. 2012 11.31
+2
Tonček Balonček
01. 03. 2012 11.32
+2
Če en bomo potrdili novega DZ-ja, se bosta pa v Franciji poročila! Pogorelc ali Reberc bo pa zsta pa za priči!
the_louu
01. 03. 2012 09.44
+2
Virant predlagal nekaj ukrepov, ki pa bodo imeli učinek šele čez 4 leta seveda, če bodo tako dolgo zdržali. Nič ne predlaga za takojšnji učinek, razen povišanje cen kosil. Nobena od strank ni naprimer predlagala znižanje poslanskih plač, pa obdavčitev cerkvenega premoženja, ki nima povezave z bogoslužjem. Grozijo samo z odpuščanjem nekaj zaposlenih v policiji, pa javni upravi. Za kakšno odpuščanje gre, bo pokazal čas. Verjetno bodo upokojevali tiste, ki bi že davno morali biti v pokoju, pa niso zaradi lastnih interesov. Mislim, da bolj ko ne, kar nekaj tipajo, prerokujejo in pametujejo in bojim se, da bo to trajalo predolgo, seveda na račun malega človeka.
FCL
01. 03. 2012 09.25
+4
G. Virant, sedaj imate možnost, da storite to kar ste govorili...podražite kosila, ukinite določene privilegije poslancem, ki jih ne potrebujejo in ukinite nadomestilo, ki ga dobivajo poslanci!!! Tudi navaden državljan, ko ostane brez službe, ne dobi nič oz. neko "žepnino" na zavodu, torej od obljub k dejanjem g. Virant!
resslovenka
01. 03. 2012 09.16
+5
Me preseneča seznam imen poslancev, ki prejemajo nadomestila. Uboga država Slovenija. 90 jih plačujemo, ker so aktivni, pa mnoštvo neizvoljenih. Taka slavna in zveneča imena, pa ne najdejo zaposlitve ali odidejo v pokoj? Kaj pa aktivna politika zaposlovanja, njih ne zadeva? Odkrito - zgolj izkoriščajo tisto, kar jim zakon o poslancih omogoča. Nujna je sprememba zakona, res nujna! Ker so neproduktiven strošek osiromašenega državnega proračuna oz. težko zasluženega davkoplačevalskega denarja..
comment123
01. 03. 2012 09.10
+8
Normalno in pošteno bi bilo, da poslanci plačujejo cene, ki jih tudi vsi drugi, imajo velike plače. Te bonitete niso primerne za čas takšne krize.
wsharky
01. 03. 2012 09.04
+3
... g. Virant ... g. populist ... g. Virant - sprejmite sklep, da v 'domu demokracije' dvignete cene za 100% ... ce si upate seveda ... lumpi pohlepni ...
mirko.dirko
01. 03. 2012 08.53
+2
Ocitno kosilo v drzavnem zboru stane 3.85€ - kar ni dosti manj kot malice s solato v bliznjih restavracijah - kjer malice stanejo od 4.50€ do 6€
...Lejga...
01. 03. 2012 08.37
+6
kar naj bodo tko poceni če ne bomo davkoplačevalci še ob več denarja itak žrete na naš račun
Tonček Balonček
01. 03. 2012 08.27
+5
PA kava je po samo 0,60 EUR! To bo Virant vse spremenil, bravo!
maxina68
01. 03. 2012 08.12
-8
KOliko od vas, spoštovani komentatorji, vas je že kdaj jedlo v poslanski menzi? Morda en, dva, največ trije! Ker če bi, bi vedeli, da tisto kosilo tam ni vredno niti te cene, ki je! BTW: Nisem poslanka!
crtomir2
01. 03. 2012 10.36
+2
maxina veliko jih je, ki nimajo niti toliko, da bi si lahko plačali kosilo v poslanski menzi in verjemi s ponujenim bi bili zelo zadovoljni. S polno ritjo je lahko po meniju pluvat.
ana.pjana
01. 03. 2012 07.58
-6
ah, virant, kako malenkostno. za to dobiš pol točke poslancem privoščim dobro in zdravo prehrano zastojn. SAMO NAJ PRIDEJO NA KOSILO!
ana.pjana
01. 03. 2012 08.15
-1
OK, o..., kaj mi filate minuuuse...OBVEZNO KOSILO!!! a je zdaj bolje? :-)))
blazter
01. 03. 2012 07.58
+1
Ta pa se dela lepega. Kok pa odženeš mrhovinarje od plena? Najlažje s pokanjem. Ampak glede na koalicijo ki je pač močna, se bodo lohk verjetn zmenl. Hahahahahaha. Ker je itak sramota da naši poslanci zaslužijo nekje toliko kot čistilke . V Švici . Veš da si teško privoščijo malico potem. Paše pa nekaj pojest da pom4 urah sedenja in twitanja ( tisti ko to znajo, drugač pa verjetno karte na kompu) lohk vreča pokonci sedi še do konca službe. Dodatki pa bonusi pa podobne stvari pripadajo v službi takrat ko si uspešen. Ob neučinkovitosti pa...... .
Milan Koleznik
01. 03. 2012 07.31
+12
NE GLEDAT ALI BI SE RAD ODKUPIL,SAJ JE DELOVAL KOREKTNO,IN ZAENKRAT TAKO TUDI DELUJE,VSE JIM JE TREBA UKINIT,NAJ TUDI POSLANCI PLAČUJEJO VSE TAKO KOT NAROD KI JIH JE VOLIL,PLAČE IMAJO DOVOLJ,NAROD JE NIMA,TAKO DA NJIHOVE PRIVILEGIJI TAKO ALI TAKO NISO UPRAVIČENE,
Kembl
01. 03. 2012 07.24
+1
Virant bi se zdaj rad odkupil z mizernimi predlogi o varčevanju in dajal zgled raji. Za mene Virant ste še vedno Janševo orodje, ki upam, da vas po uporabi zavrže!
anzi_mahackala
01. 03. 2012 07.15
+1
a jedo na bone?
gulmor
01. 03. 2012 07.15
+1
Mislim, da bi takšen predlog podprli le poslanci Virantove liste...