Slovenija

V koordinativnem telesu družinske medicine kritični do ZZZS

Ljubljana, 08. 05. 2019 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Koordinativnem telesu družinske medicine Slovenije so zaskrbljeni, saj po njihovi oceni pri reševanju problematike družinske medicine zaenkrat še ni prišlo do bistvenega napredka. Kot so opozorili, se pri politiki kažejo znaki, da se zaveda kritičnosti situacije, ni pa tega zaznati pri ZZZS.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) "ima pomembno vlogo pri reševanju problematike družinske medicine, ki pa je do sedaj, z nekaj izjemami pri zmanjševanju nepotrebnih administrativnih obremenitev, ni odigral konstruktivno - prej nasprotno", so kritični v koordinativnem telesu družinske medicine.

Po njihovem mnenju je ZZZS z zavračanjem leta 2017 sprejetega števila glavarinskih količnikov na enega zdravnika ključno pripomogel k zaostrovanju situacije v družinski medicini. Ob tem so spomnili, da so predstavniki ZZZS tudi na arbitraži v ponedeljek zavrnili kompromisni predlog zdravniške stroke in ministra za zdravje.

"Ta zavrnitev lahko pomeni, da bo resnično v nekaj mesecih kar nekaj bolnikov ostalo brez osebnega zdravnika, najprej na Gorenjskem, nato na Štajerskem, kasneje pa še kje drugje," so zapisali v koordinativnem telesu ter upravnemu odboru in službi ZZZS očitali, da ne upoštevata nedavnega sklepa skupščine zavoda.

Ministrstvo je predlagalo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, s katerim bi mejo za opredeljevanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, a jim z ZZZS dogovora o tem v ponedeljek ni uspelo doseči.
Ministrstvo je predlagalo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, s katerim bi mejo za opredeljevanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, a jim z ZZZS dogovora o tem v ponedeljek ni uspelo doseči. FOTO: Kanal A

Skupščina je namreč na seji 16. aprila sprejela sklep, s katerim je pozvala upravni odbor in službo ZZZS, naj v sodelovanju z drugimi deležniki v zdravstvenem sistemu aktivno iščeta in dogovarjata rešitve za ureditev družinske medicine, so še navedli v koordinativnem telesu.

Ponedeljkova arbitraža med podpisniki splošnega dogovora o aneksu številka ena ni bila v celoti uspešna, so po arbitraži sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Dokončno odločitev o aneksu, s katerim ministrstvo za zdravje skuša zadostiti zahtevi družinskih zdravnikov glede meje za odklanjanje novih bolnikov, bo zato sprejela vlada.

Ministrstvo je predlagalo aneks k splošnemu dogovoru za letošnje leto, s katerim bi mejo za opredeljevanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, a jim z ZZZS dogovora o tem v ponedeljek ni uspelo doseči.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
08. 05. 2019 15.12
+2
Pri polni zavesti, vama komentatorjema spodaj povem, da nimata pojma! Podli ste komentatorji, ki se ne znate postaviti zase, pa ste fovšljivi tistim, ki so končno le stopili iz zapostavljenosti! Zadnji čas, da se v zdravstvu zamenja ves vrh, ki je do kolen vpet v svinjarije! SMRT FAŠIZMU
pojtrarara
08. 05. 2019 14.50
+2
Prav dam ZZZS, dohtarji izsiljujejo samo za denar jim gre in prav je,da se ZZZS ne pusti. ker v nasprotnem primeru se bo praksa takih odpovedi in grožen na račun bolnikov začela pojavljati še pri druugih skupinah dohtarjev, vsakič ko se bo komu kaj zahotelo. tako je prav,da vidijo zdravniki da s takim izsiljevanjem, kjer praktično bolnike vzamejo za talce, ne bodo uspeli. Podlo je to dejanje zdravnikov.
komarec
08. 05. 2019 14.11
+6
Vsem se gre samo za denar, koga brigajo pacienti. Na račun bolezni se da zelo lepo služiti.