Slovenija

Devet smrtnih žrtev. 'Med kritično bolnimi tudi mlajši. Bolezen ne izbira'

Ljubljana, 27. 03. 2020 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar/M.V./STA
Komentarji
2822

V Sloveniji je za posledicami okužbe s koronavirusom umrlo že devet ljudi, nove smrtne žrtve med stanovalci so potrdili v šmarskem in metliškem domu za ostarele. V UKC Ljubljana medtem svarijo, da so med kritično bolnimi tudi zdrave, mlajše osebe in opozarjajo - bolezen ne izbira. Vlada pa je sprejela odlok, s katerim vse zdravstvene delavce in sodelavce, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem zdravstva, vključi še v izvajanje ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stanje v bolnišnici na Golniku
    03:28
    Iz 24UR: Stanje v bolnišnici na Golniku
  • Iz 24UR: Slepi in slabovidni v času koronavirusa
    01:29
    Iz 24UR: Slepi in slabovidni v času koronavirusa
  • Iz 24UR POPOLDAN: Prihodnji teden dovolj zaščitne opreme?
    01:27
    Iz 24UR POPOLDAN: Prihodnji teden dovolj zaščitne opreme?
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere v UKC Maribor
    10:51
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere v UKC Maribor

V Sloveniji je potrjenih 635 primerov okužbe z novim koronavirusom, zgolj v četrtek je bilo potrjenih 70 novih primerov. Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je umrlo že devet oseb.

V celjski bolnišnici sta v četrtek in danes umrla oskrbovanca Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah, na Kliniki Golnik pa je danes umrla ena oseba. Po navedbah urada vlade za komuniciranje gre za starejše ljudi s pridruženimi boleznimi. V Ljubljani je pred dnevi umrl tudi 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni in ni bil oskrbovanec v domu starejših.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob četrtkovem skoku števila potrjenih okužb pojasnili, da so že v začetku marca zabeležili uvožene primere na koronavirus pozitivnih oseb, okoli katerih so se pojavili t. i. skupki, ti pa še niso ugasnili. "Tudi pri porastu s četrtka na danes gre za že znane skupke," so navedli.

Da je okužba s koronavirusom terjala že tretjo smrtno žrtev med oskrbovanci Doma za upokojence v Šmarju pri Jelšah, so potrdili na občini. Skupno je trenutno okuženih 39 stanovalcev (kar je sedem več kot dan prej) in sedem zaposlenih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Število okuženih med stanovalci metliškega doma za ostarele narašča

V metliškem domu za ostarele so potrdili, da so med zdravljenjem v bolnišnici umrli štirje njihovi stanovalci, eden je umrl v domu. Skupno do danes beležijo pet smrtnih žrtev, še vedno pa narašča število okuženih med stanovalci. V sredo so tako po odločitvi zdravniške ekipe odvzeli brise še 27 stanovalcev, v četrtek so prejeli izvide - pozitivnih je bilo 18 brisov stanovalcev. "Med zdravljenjem v bolnišnici so za posledicami koronavirusa umrli štiri stanovalci DSO Metlika, ena oseba, ki je bila pozitivna na covid-19, je umrla v domu, ena umrla oseba pa ni bila okužena z virusom covid-19. Svojce stanovalcev redno obveščamo o stanju njihovih bližnjih," so zapisali na spletni strani.

Z zdravljenja v bolnišnici so se do sedaj vrnili trije stanovalci, ki morajo po navodilih zdravniške ekipe ostati v izolaciji.

Okuženih je tudi osem zaposlenih, nihče od obolelih se še ni vrnil v službo. "Poleg vseh dosedanjih varnostnih ukrepov, ki jih v domu izvajamo od začetka pojava virusa covid-19 pri nas, smo dodatno uvedli še ukrep merjenja telesne temperature vsem zaposlenim dvakrat dnevno," sporočajo.

Zdravstveni dom Metlika.
Zdravstveni dom Metlika. FOTO: Bobo

V obvladovanje epidemije bodo vključeni tudi vsi pripravniki s področja zdravstvene dejavnosti

Vlada je na seji sprejela odlok, s katerim vse zdravstvene delavce in sodelavce, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem zdravstva, vključi še v izvajanje ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Delo bodo opravljali pod nadzorom in odgovornostjo mentorja, ki jim ga bo določil delodajalec.

Na podlagi odloka se pripravnikom za čas trajanja ukrepov podaljša pripravništvo in zadrži vse obveznosti iz pripravništva (kroženje, opravljanje preizkusa teoretičnega in praktičnega znanja) in opravljanje strokovnega izpita.

"Pripravniki, ki so program pripravništva do dneva uveljavitve tega odloka v celoti opravili, vendar še niso opravili strokovnega izpita, pogodba o zaposlitvi za čas pripravništva pa jim je že prenehala veljati, lahko z izvajalcem zdravstvene dejavnosti, s katerim so imeli tekom pripravništva sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, za čas trajanja tega odloka sklenejo pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela na pripravniškem delovnem mestu za izvajanje ukrepov," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

'Med kritično bolnimi pacienti so tudi mlajše osebe'

"Med kritično bolnimi osebami so tudi mlajše osebe," je danes sporočil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in ob tem opozoril mlade: "Bolezen ne izbira." Dodaja, da mišljenje, da gre pri mlajših zgolj za neko blažjo obliko gripe, ne drži. "Gre tudi za hujše oblike pri zdravih, mladih osebah."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pojasnil je ukrepe delodajalcev, ki v javnih zdravstvenih in socialno-varnostnih zavodih nadzorujejo morebitne bolezenske znake ob prihodu zaposlenih na delo. V zadnjih dneh je v številnih zavodih prišlo do vdora virusa prek zaposlenih, ki koronavirusa niso dobili v zavodu. "Zato je nujno uvesti nadzor nad bolezenskimi znaki ob prihodu zaposlenih na delovno mesto v vseh teh zavodih," je poudaril. To je ključno za zaščito tako bolnikov kot zaposlenih, je prepričan Poklukar. "Samo na ta način držimo zavode kot trdnjave, ki morajo ostati do konca korona negativne in pripomoči k temu, da bomo stvar obvladali," je dodal.

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je trenutno 20 odstotkov več zaposlenih, kot običajno - gre za dodatnih 70 oseb, pove Poklukar. Za paciente, ki so okuženi s koronavirusom, pa skrbi okoli 150 zaposlenih.

"Kdaj začnemo vemo, kdaj končamo, pa ne vemo natančno. Urnik je v teh dneh gibljiv, prilagajamo se situaciji," pravi diplomirani zdravstvenik Erik Mihelj, ki dela v Enoti intezivne terapije Infekcijske klinike. Dodaja, da zaposleni delajo v treh izmenah, skorajda od začetka krize so v samoizolaciji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrtci in šole bodo ostali zaprti vsaj do 17. aprila, po vsej verjetnosti pa še dlje, je napovedal Jelko Kacin.

S covidom-19 okužen tudi pripadnik Slovenske vojske

V generalštabu Slovenske vojske so potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi njihov pripadnik. V stiku je bil še z nekaterimi vojaki, zato so ga nemudoma izolirali. Vsi, ki so bili v stiku z okuženim zdravstvenimi delavcem, ki dela v ljubljanski vojaški zdravstveni enoti, so bili na testu negativni. Polkovnik Marjan Sirk je  zanikal, da bi okuženi en teden hodil bolan v službo.

Krizni štab UKC Maribor aktiviral fazo 5

Krizni štab Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je sicer medtem sprejel sklep o aktivaciji faze 5, ki bo zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa veljala od ponedeljka. Kot so danes sporočili iz mariborske bolnišnice, so se za to odločili zaradi hitrega naraščanja števila bolnikov, okuženih z virusom, ki rabijo intenzivno terapijo.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.00

V obvladovanje epidemije bodo vključeni tudi vsi pripravniki s področja zdravstvene dejavnosti

Vlada je sprejela odlok, s katerim vse zdravstvene delavce in sodelavce, ki se usposabljajo za opravljanje posameznega zdravstvenega poklica in so vključeni v sistem zdravstva, vključi še v izvajanje ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Delo bodo opravljali pod nadzorom in odgovornostjo mentorja, ki jim ga bo določil delodajalec.

20.58

TVS: Za nabavo 326 ventilatorjev država plačala 11-milijonski predujem

Slovenija je za nabavo 326 ventilatorjev plačala predujem v višini skoraj 11 milijonov evrov, predplačilo pa je bilo zavarovano z bančnimi garancijami, so za Televizijo Slovenija zatrdili na gospodarskem ministrstvu. Medtem je skupina za vrednotenje ponudb pregledala čez 450 različnih vlog, od katerih jih je skozi prvo fazo postopka prišlo devet. Po poročanju TVS bi podjetje MD Global Logistic skladno s pogodbo danes v Slovenijo moralo dostaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2, a se to ni zgodilo. V podjetju krivdo valijo na državo, kjer so naročili maske, saj naj bi ta blokirala izvoz opreme. Za katero državo gre, ne razkrivajo. Ob tem so na televiziji še spomnili, da je Slovenija v zadnjih desetih dneh trikrat ostala brez večje količine naročene zaščitne opreme. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so odgovorili, da finančne škode zaradi tega ni, saj zaščitne maske plačajo šele po prejemu in pregledu blaga.

20.55

Prispelo 30.000 kompletov za testiranje

V skladišče Civilne zaščite je danes prispela donacija 30.048 kompletov testov za covid-19. Gre za donacijo Alibabe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.53

Zavarovalnice prispevale sredstva za nakup zaščitne opreme

Zavarovalnice Sava, Vzajemna, Generali in Triglav so Upravi RS za zaščito in reševanje prispevale sredstva za nakup razkužil in dezinfekcijskih sredstev, zaščitnih rokavic, zaščitnih mask in respiratorjev, dekontaminacijskih postaj, zaščitnih kombinezonov in ostalih sredstev oziroma opreme za zaščito reševanje in pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.51

Ne kličite 112 za informacije o koronavirusu

Pristojne službe opozarjajo, ne kličite številke 112 za informacije o koronavirusu. Ta številka je namreč namenjena izključno kot klic v sili za intervencije v požarih, nesrečah, infarktih in zahtevah po nujni medicinski pomoči. Za informacije o koronavirusu je na voljo brezplačna telefonska številka 080 1404.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2822)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reakcionar
28. 03. 2020 12.02
+0
Klasično po slovensko. Samo da se jamra. Prej ni bilo prav, ko so ljudje izgorevali na delu, ko se mož pa žena praktično nista videla, ko so se vozili 200 km na dan v Avstrijo, Italijo na delo, ko so bili polni domovi za ostarele in vrtci, itd. Zdaj pa vse drugače in spet ni prav. Pa razumi kdor more.
na22mor
28. 03. 2020 11.14
+11
vsi pišete in razgrablate o tem da je zaščitne opreme premalo mogoče pa so jo porabili lani 2018/19 ko je v Sloveniji zaradi gripe ali boleznimi povezanimi z njo umrlo 160 ljudi kar je 151 več kot letos ko nas je doletela kuga vseh kug, da morajo celo zapornike spuščat it arestov otroke pa zapret doma
na22mor
28. 03. 2020 11.01
-1
da so tudi mlajši čudno na kitajskem jih nibilo tudi v italiji ne tudi španiji ne, da pri nas slučajno ne delamo kaj narobe ali pa so to mislili glede na povprečje 85 tiste 75 plus
PlanetB?
28. 03. 2020 14.35
+4
Mlajši so večinoma asimptomatski ampak to še ne pomeni, da niso nalezljivi. So pa bili že v Britaniji, Franciji, Španiji primeri smrtnih žrtev pod 25 let. Na internetu je cel kup tabel in grafov na katerih si lahko pogledate starostne skupine in kako jih prizadene, koliko smrtnih žrtev je v posamezni skupini itd. Jasno, največ komplikacij je v 60+ ampak to še ne pomeni, da so komplikacije vezane izključno na starejše. Če o hujših oblikah pri mladih še niste slišali je to verjetno, ker niste opazili novic o temu ali pa ker novic ni bilo zaradi varovanja pacientove zasebnosti.
pepe K bolcev
28. 03. 2020 10.56
+1
Dva mesca je od kar je Sarec odstopil. Ampak domokurcici ga se kar ne morejo pozabit. Meljejo pa meljejo. Nekam velik je ta strah pred nekom, ki je mel na lesni 5 popravcev...
?ebula
28. 03. 2020 11.05
+6
Če bi Šarec študiral obramboslovje kot Jajo, bi v enem letu opravil z odliko.
Karantanija
28. 03. 2020 16.27
+2
In kaj potem? Malo jih je, ki niso imeli kakšnega popravca v življenju! Nismo vsi za vse, ne moremo biti vsi športniki, glasbeniki, zdravniki - še politik ne more oz. noče biti vsak.
PitKR
28. 03. 2020 10.24
-6
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Woltan
28. 03. 2020 10.24
+9
Očitno ne gre brez kreganja in razpredanja o politiki.Pa to je stalnica tu.Očitki enkrat iz leve,enkrat iz desne.A res nimate kaj drugega.Namesto da bi bili složni v kriznem času,se še vedno obmetujete z vsem mogočim.
el capitano
28. 03. 2020 10.27
+16
Se strinjam, ampak zaščitne opreme ni in to je ogromen problem, ker zaradi tega ljudje umirajo..Csekakor mora za ti nekdo odgovarjat..
mic3
28. 03. 2020 10.33
-15
srebrnibreg
28. 03. 2020 10.52
+4
Karantanija
28. 03. 2020 16.29
+0
Vsi konfekcijski obrati, tovarne, šivilje, naj šivajo maske, pa bo za vse dovolj!
gripson
28. 03. 2020 10.18
+21
Problemi pred pol leta: ni prostora v domovih za ostarele, nimamo časa za družino, otroke, z ženo se skoraj nič ne vidiva, daleč se vozimo v službo, preveč zapravljamo za nepotrebne svari, teden prehitro mine, vikend je prekratek, zdravniki imajo previsoke plače, učitelji ne znajo učit mojega otroka, očitno potrebujemo nekaj za resetirat...no, kaj pa zdaj?
MasteRbee
28. 03. 2020 10.27
+3
Se strinjam...življenje mora biti več kot samo trening in delo.
Pokahontas77
28. 03. 2020 11.30
+5
Zdej se bomo pa vrnili k osnovnim vrednotam. Ampak to ni nestrpnost ki jo zadnje case cedalje veckrat zapazimo vsepovsod med ljudmi
Paskakvali
28. 03. 2020 10.09
+11
Ko se bo tole janševanje nehalo bomo zopet v fevdalizmu.......
MasteRbee
28. 03. 2020 10.23
-17
kar je baba snila, to iznila...brez argumentov, brez dokazov, brez analogije, osebno inspiratorstvo, ki mu sledijo plehki
Paskakvali
28. 03. 2020 10.07
+26
Pa tako so cepetali desni .......sam da Janez pride.......meje diht zaprte.......vse bo zrihtu tik tak........no in kaj je sedaj? Vsega je kriv Šarec pa komunisti in ostali iz železnega repertoarja dežurnih krivcev SDS....
felix58
28. 03. 2020 10.13
+15
Kaj te Janez ni več komunist ? Aja, taki ki pa prestopajo so še pa hujši.
El Partisano
28. 03. 2020 10.06
+10
SLovenija gre naprej !!! samo to je pomembno.. ne pa delitve na leve in desne.. manj sovraštva
MasteRbee
28. 03. 2020 10.09
-7
kaj čmo, če so posamezniki plačani, da širijo neresnico, ki nima nobene potrditve v uradni statistiki in delajo škodo po Sloveniji.
Škrinca
28. 03. 2020 09.56
+17
tale nova vlada je kot garmin....preračunavam...preračunavam....denar pa kopni....
Brakedirt
28. 03. 2020 10.00
+16
MasteRbee
28. 03. 2020 10.04
-13
Davkov noben ne navija in nobene razprodaja ni na vidiku, kot pod levimi.
MasteRbee
28. 03. 2020 10.05
-12
MasteRbee
28. 03. 2020 09.53
-12
Kaj čmo. Maske delamo, svoj respirator sestavljamo, proti korona paket je na vladi potrjen, smo disciplinirani...edino meja nam še pušča. Mogoče bi bilo potrebno oborožiti ljudi kot v ZDA
Škrinca
28. 03. 2020 09.58
+19
vsakem orožje v roke potem pa bomo obračunal tako kot 45.
gizmo28
28. 03. 2020 09.52
-16
a šarko še vedno teče proti severu
Paskakvali
28. 03. 2020 09.54
+19
Le zakaj bi tekel proti severu? Ti teki so v izključni domeni desnih......zgodovinsko dokazano......
gizmo28
28. 03. 2020 09.57
-22
se je tako usral vaš ljubljeni vodja, da še kar teče, verjetno še sam ne ve kam
Paskakvali
28. 03. 2020 10.02
+15
Gizmo....on ni naš ljubljeni vodja.....to imate vi......malikovanje in poveličevanje nekega osebka ki to nujno potrebuje.....
Paskakvali
28. 03. 2020 10.04
+10
.......tako kot tudi vi sami potrebujete nekega uberpastirja .......
Jak Tobim
28. 03. 2020 09.47
+3
torej - ponovno hudo manipulativno poročanje - še zmeraj drži, da wuhan virus povzroča hujša obolenja predvsem pri starostnikih. nič ni drugače. zakaj se tako hudo manipulira? vemo, kdo je najbolj ogrožen, vemo kakšna je možnost, da tudi mladi huje obolijo (pod 1% vseh huje obolelih je starih pod 30 let, do sedaj pa ni bil še nobeden huje obolel na planetu pod 9 let - starostniki pa so hudo ogroženi). vse je še zmeraj enako in še nikoli v zgodovini se ni tako velik del aktivne populacije dal svojo prihodnost za starostnike, ki so (smo) pred smrtjo z virusom ali brez. otroke in mlade smo žrtvovali za bolne in stare. to si bo potrebno zapomniti, ko bo govora o tem, kakšni so mladi do starih in kakšno ceno bodo plačali za sedanjo situacijo v bodoče. mladi in aktivni za stare in onemogle. cena bo strahotna.
Škrinca
28. 03. 2020 09.45
+18
a tisti avion z opremo iz češke je že kje pristal ????
gizmo28
28. 03. 2020 09.37
-9
Nov dan in eni in isti levi obupanci jodlajo v prazno, v glavnem južni , ki še niso preboleli Janševo oblast, kar navadite se , še ena dva mandata boste trpeli
Brakedirt
28. 03. 2020 09.40
+14
nesposobnih levakov na naslednjih volitvah ne bo vec, boste sli pac z orbanom v koalicijo.
gizmo28
28. 03. 2020 09.48
-8
Brakedirt
28. 03. 2020 09.51
+8
za mene si ti juzni,ker sem jaz za tebe severno.
Brakedirt
28. 03. 2020 09.56
+6
RupniK
28. 03. 2020 10.02
-13
Auslender na severu je še vedno južnjak. Pa si lahko na severnem tečaju!
tron3
28. 03. 2020 09.31
+13
JJ vedno dela napake in to kardinalne zaradi bolezenske želje po oblasti, ta le prevzem oblasti mu bo zelo škodil, sploh takrat ko bo Vladi zmanjkal denarja za obljube, ki so jih dali ljudstvu.
prašek
28. 03. 2020 09.33
+6
prašek
28. 03. 2020 09.30
+2
Začela se je zbirati desna inteligenca (oksimoron), zato je čas , da se jaz poslovim ........ samo začasno !!!☺☺☺
cekin11
28. 03. 2020 09.32
-3
prašek
28. 03. 2020 09.34
+6
prašek
28. 03. 2020 09.34
+7
cekin11
28. 03. 2020 09.35
-8
Brakedirt
28. 03. 2020 09.36
+6
prašek
28. 03. 2020 09.36
+7
Ne vem , če ne bom kar ostal . Bom vprašal , če je nujno ........
cekin11
28. 03. 2020 09.37
-11
bavarski mujo,ka sedaj se kaj dela pri vas zidarija?
Brakedirt
28. 03. 2020 09.38
+9
maske ste ze nasli? kako kaj nezakonito financiranje?
Brakedirt
28. 03. 2020 09.39
+8
prašek
28. 03. 2020 09.39
+6
forint išče maske , dolgo bo tole trajalo .......
prašek
28. 03. 2020 09.40
+5
Brake ..... Za zid moraš pa počakati , ker še niso dobavili silikona .....
prašek
28. 03. 2020 09.41
+9
Gospodarskemu ministru se vedno privleče kakšna napaka .................. :-))
Brakedirt
28. 03. 2020 09.42
+8
El Partisano
28. 03. 2020 09.29
-17
Konco je vecina slovenije zadovoljne z vladajocimi.. Dolgo smo potrebovali da smo se zdruzili v eno..ampak smo se.. Slovenija gre naprej !
prašek
28. 03. 2020 09.31
+11
prašek
28. 03. 2020 09.32
+7
In Slovenci pišemo Slovenijo z veliko začetnico , kajti svojo domovino ljubimo !!!!!!
Škrinca
28. 03. 2020 09.25
+15
V obvladovanje epidemije bodo vključeni tudi vsi pripravniki s področja zdravstvene dejavnosti.....zadnjič so vključili študente medicine in zdravnike brez licence........200% višje plače bojo pa kasirali samo predstojniki in šefi.......ko bo te krize konec imam občutek da ta vlada ne bo padla ampak bo bežala......
prašek
28. 03. 2020 09.26
+9
VednoTrezni
28. 03. 2020 09.31
+9
gizmo28
28. 03. 2020 09.32
-11
tvoja vlada še vedno beži, s tvojim komedijantom na čelu