Tujina

VIDEO: V Donecku in Lugansku prepričljivo za odcepitev, med referendumom tudi ena žrtev

Doneck, 11. 05. 2014 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V dveh regijah na vzhodu Ukrajine, doneški in luganski, je potekal referendum o neodvisnosti. Volilna udeležba je bila visoka, poročali pa so tudi o nasilju. Vodja prorurskih aktivistov je napovedal, da bodo vojsko, ki jo je na vzhod poslal Kijev, po razglasitvi izida referenduma obravnavali kot okupatorsko.

Preštevanje glasovalnih lističev v Lugansku. V Donecku naj bi za odcepitev glasovalo 89 odstotkov udeležencev referenduma.
Preštevanje glasovalnih lističev v Lugansku. V Donecku naj bi za odcepitev glasovalo 89 odstotkov udeležencev referenduma. FOTO: Reuters

V regijah Doneck in Lugansk so danes izvedli referendum o neodvisnosti od ukrajinskih oblasti v Kijevu. Zadnja volišča naj bi se zaprla ob 21. uri po srednjeevropskem času, proruski organizatorji pa poročajo o visoki udeležbi. Poleg tega trdijo, da so se volivci po doslej preštetih glasovih v veliki meri izrekli za neodvisnost.

Kljub ostrim mednarodnim kritikam, da referendum ni legitimen in da rezultati ne bodo veljavni, so proruski separatisti izvedli referendum, trdijo pa, da so volivci podprli neodvisnost. Vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin pa je že napovedal, da bodo aktivisti kmalu začeli vzpostavljati državne in vojaške strukture.

Aktivisti so zvečer poročali, da je bila v regiji Doneck volilna udeležba 71-odstotna, v regiji Lugansk pa celo več kot 80-odstotna. V Donecku je po poročanju tamkajšnje volilne komisije za neodvisnost glasovalo kar 89 odstotkov volivcev.

A legitimnost referenduma je pod vprašajem, saj glasovanja niso nadzorovali tuji opazovalci, poročalo se je o pomanjkljivih volilnih seznamih, ponekod se je glasovalo kar na ulicah, medijem pa organizatorji onemogočajo spremljanja štetja glasov. Proukrajinski mediji so pisali tudi o obsežnih volilnih prevarah.

Pušilin je povedal, da so v mestu Krasnoarmejsk ljudi iz štirih šol, kjer je potekalo glasovanje, evakuirali. Dodal je, da so na varno odnesli volilne lističe in sezname volivcev. V spodnjem videoposnetku pa si poglejte incident na enem izmed volišč v Krasnoarmejsku, kjer so pripadniki narodne garde - gre za prostovoljce, ki so vključeni v ukrajinsko vojsko - prišli na volišče in ga zaprli. Eden človek naj bi v spopadu z narodno gardo umrl, en pa naj bi bil ranjen.

Ukrajinske sile naj bi operacije za oviranje glasovanja izvajale tudi v regiji Lugansk. Vodja regionalne volilne komisije Aleksander Malihin je razkril, da so ukrajinske sile blokirale dostavo volilnih lističev v okrožjih Belovodsk, Markovka, Svatovo, Melovo in Troicko. Po njegovih besedah na teh območjih tako ni bilo mogoče izvesti referenduma.

Kljub napetim razmeram naj bi bila volilna udeležba na referendumu visoka. Po navedbah predstavnika v referendumskem tiskovnem središču v Lugansku Vasilija Nikitina naj bi udeležba v tem mestu že presegla 75 odstotkov. Rezultati referenduma bodo sicer znani v ponedeljek do 15. ure.

"Želim biti neodvisen od vseh," je povedal nekdanji tovarniški delavec Nikolaj Čerepin, ki je glasoval za neodvisnost v mestu Mariupol v regiji Doneck. "Jugoslavija je razpadla in sedaj živijo dobro," je še obrazložil svojo odločitev.

Dolga kolona pred voliščem v Donecku.
Dolga kolona pred voliščem v Donecku. FOTO: Reuters

V mestu Novoajdar v regiji Lugansk naj bi ukrajinske sile napadle proruske aktiviste. Vojaške enote naj bi s težko vojaško opremo prodirale proti mestu, so za rusko tiskovno agencijo Interfax zatrdili tamkajšnji separatisti. Dodajajo še, da naj bi vojska v nekaterih okrožjih volivce odvračala od udeležbe na referendumu. Neodvisnih poročil o incidentih še ni.

Tudi na obrobju Slavjanska, ki velja za enega od glavnih oporišč proruskih separatistov, je spet izbruhnilo nasilje, ko so proruski uporniki od ukrajinskih vojakov poskušali prevzeti televizijski oddajnik. V tem mestu je bilo že ponoči slišati več močnih detonacij. Šlo naj bi za streljanje s težkim orožjem, ki je trajalo kakšno uro, slišati pa je bilo tudi strele iz avtomatskega orožja.

Ukrajinska vojska bo okupatorska

Pozneje je Pušlin še dejal, da bodo vladne vojake po razglasitvi izidov referenduma obravnavali kot okupatorje. "Vse vojaške enote na našem ozemlju bodo po uradni razglasitvi rezultatov referenduma obravnavane kot nelegalne in jih bodo označeni za okupatorje," je povedal. Dodal je, da bodo morali zato čim prej vzpostaviti državna telesa in tudi vojaško oblast.

Organizatorji referenduma že načrtujejo ločitev od Kijeva. Vodstvo proruskih sil v Donecku je sporočilo, da načrtujejo "začetek pogovorov za civilizirano ločitev od kijevskih osrednjih oblasti", ob tem pa vztrajajo, da je današnji referendum popolnoma zakonit.

Takole pa so se volivci zbrali v Moskvi, kjer prav tako lahko volijo prebivalci obeh ukrajinskih regij.
Takole pa so se volivci zbrali v Moskvi, kjer prav tako lahko volijo prebivalci obeh ukrajinskih regij. FOTO: Reuters

Kijev: Referendum je "kriminalna farsa" s podporo Kremlja

Ukrajinske oblasti so referendum označile za "kriminalno farso", ki jo podpira Kremelj. "Organizatorji te kriminalne farse kršijo ukrajinsko ustavo in zakonodajo. Referendum, ki ga je navdihnil, organiziral in financiral Kremelj, nima nobene pravne vrednosti in tudi ne bo imel pravnih posledic za ozemeljsko celovitost Ukrajine," je v sporočilu zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Kijevske oblasti Rusiji očitajo finančno in tudi vojaško podporo proruskim aktivistom na vzhodu države, prav tako pa naj bi pri separatističnih težnjah sodelovalo rusko vojaško osebje.

EU ne referendumov ne bo priznala

Evropska unija je sporočila, da ne bo priznala rezultatov referendumov. "Tako imenovana referenduma v pokrajinah Lugansk in Doneck sta nelegalna in zato ne bomo priznali rezultatov. Tisti, ki so referenduma organizirali, nimajo nobene demokratične legitimnosti," je v sporočilu za javnost zapisala Maja Kocjančič, sicer tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

Dodala je, da je izvedba referendumov v nasprotju z dogovorom med EU, Rusijo, Ukrajino in ZDA, ki so ga dosegli pretekli mesec, njegov cilj pa je umiriti razmere v Ukrajini. Kocijančičeva je še zapisala, da je Evropska unija pozvala Kijev, naj skuša k pogajalski mizi spraviti vse regije v državi, cilj pa mora biti sprejetje ustavnih sprememb.

Ukrajinska vlada je pretekli teden napovedala, da je pripravljena z vsemi političnimi strankami ter predstavniki regij na vzhodu države sesti za mizo in se pogovoriti o načinih za rešitev krize v državi, vendar pa, kot je dodala, ni pripravljena govoriti s "teroristi". Z besedo teroristi vlada v Kijevu označuje proruske aktiviste, ki se na vzhodu in jugu države zavzemajo za odcepitev od Ukrajine.

Vpleteni izurjeni ameriški plačanci?

Nemški Bild am Sonntag medtem poroča, da naj bi v mestu Lugansk delovali tudi dobro izurjeni ameriški plačanci. Ti naj bi za ukrajinsko vlado izvajali gverilske akcije. "Na strani ukrajinske vojske in policije deluje 400 borcev ameriškega zasebnega varnostnega podjetja Academi," piše Bild am Sonntag in dodaja, da ameriški plačanci delujejo tudi v Slavjansku.

Academi se je prej imenoval Blackwater, ustanovili pa so ga nekdanji elitni ameriški vojaki. Gre za zloglasno podjetje, katerega plačanci so se na strani ZDA borili že v Iraku in Afganistanu. V iraški vojni naj bi bili po dokumentih Wikileaksa vpleteni v mučenja in umore civilistov.

Bild am Sonntag se pri poročanju sklicuje na podatke nemške obveščevalne službe BND, ki naj bi informacije prejela od ameriških agencij. Te pa naj bi prestregle komunikacijo med bazama ruske vojske.

Kissinger: Najprej bi morali rešiti ukrajinsko vprašanje, potem pa odnose z Rusijo

Nekdanji ameriški zunanji minister Henry Kissinger je ocenil, da ruski predsednik Vladimir Putin najverjetneje ni namerno izzval krize v Ukrajini. "Za olimpijske igre je porabil 600 milijonov dolarjev. Imeli so ceremonije, otvoritve in sklepne slovesnosti, s čimer so skušali prikazati Rusijo kot normalno in napredno državo. Zato je nemogoče, da bi tri dni pozneje, namerno sprožil napad na Ukrajino" je dejal za televizijo CNN.

Kissinger meni, da se je Putin le odzval na dogodke, za katere je ocenil, da uhajajo nadzoru. "Mislim, da si je vedno želel Ukrajino v podrejenem položaju. In vedno so vsi Rusi, ki sem jih spoznal, vključno z disidenti, kot sta tudi Aleksander Solženicin in Josif Brodski, Ukrajino obravnavali kot del ruske dediščine," je pojasnil.

Prepričan je, da je Putin ocenil, da gre za izredne razmere, vendar pa po mnenju ameriškega politika, to še en opravičuje aneksije dela druge države. "Menim, da bi bilo treba najprej rešiti ukrajinsko vprašanje, potem pa se posvetiti še odnosom z Rusijo," je zaključil Kissinger.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kkkkkkkyfgfdhfsdgd
12. 05. 2014 14.51
+1
iGURT
12. 05. 2014 10.24
+15
rega77
12. 05. 2014 10.25
-17
iGURT
12. 05. 2014 10.29
+14
6,5 milijona ljudem ki so odločili za svobodo.
Ezekiell
12. 05. 2014 10.14
-10
Tudi "RS Krajina" je bila nekoč na referendumu izglasovna z veliko večino!
rega77
12. 05. 2014 10.24
-14
tudi Milošević je v Srbiji na prvih volitvah, ki jih je izvedel, prejel celo 115% ;) Mislim, da je to bil rekord v svetovnem merilu ;)
iGURT
12. 05. 2014 10.34
+1
Tudi mi smo bili do 23. decembra 1990 del Jugoslavije.
.jest
12. 05. 2014 11.07
+1
Na volitvah leta 1990 je glasovalo za Miloševiča uradno 65,34 % vseh volilcev. Leta 1992 dobi 56 % glasov. Malo slabo misliš.
+15
"Vpleteni izurjeni ameriški plačanci?" Na koncu tega stavka je KLICAJ in ne vprašaj, ker je trditev!
rega77
12. 05. 2014 09.59
-12
hehe, si prebral 3. odstavek pod naslovom, ki ga omenjaš "Te pa naj bi prestregle komunikacijo med bazama ruske vojske". Zdrav razum nam torej pove, da po vsej verjetnosti ameriških "plačancev" ni in gre le za rusko propagando.
+8
Ravno zarati takšnega načina dojemanja napisanega, kot ga imaš ti, sem opozoril na spreobračanje dejstev! Zadnji odstavek, kjet namigujejo na izvor informacije, kar lepo odmisli, čer je čista špekulacija in je zgolj manipulativne narave!
rega77
12. 05. 2014 10.21
-7
se pravi, želiš povedati, da še vedno ne razumeš poante - ravno zadnji stavek je bistvo, ki nam pove o izvoru propagande. Đizs krajst .. Si se sploh sposoben zavedati, da navedbe in podtikanja ruskih obveščevalnih služb sprejemaš kot dejstva ??
iGURT
12. 05. 2014 10.28
+7
sklicuje na podatke nemške obveščevalne službe BND, ki naj bi informacije prejela od ameriških agencij. Te pa naj bi prestregle komunikacijo med bazama ruske vojske - NOVINAR STROKOVNJAK se je malo 'zapisal'.. ....ameriške agencije so posredovale informacijo nemcem ? ..in dve ruski bazi ? ...original novica je 'malo' boljše napisana kot je tu na 24ur
iGURT
12. 05. 2014 10.40
Ti, ki so na posnetku streljali in ranili civiliste, so plačani od oligarha Sergeja Taruta, pripeljali so se z vozili v lasti 'PrivatBank'
sejvam
12. 05. 2014 09.21
+0
Ok Kissinger ni 600mlrd$ ampk 60mlrd$ oz. je bila dodatna nula s strani zahodnih medijev vrinjena namenoma, z namenom vsi vemo zakaj
Shisui
12. 05. 2014 08.59
+3
Lepo al pa grdo, Putin je Obami povedal, da bo s Kosovom sprožil domino efekt... Zdej je kar je... Pa tudi končalo se ne bo pri Ukrajini.
dreko123
12. 05. 2014 09.08
+6
samo problem je ker na kosovu še referenduma niso imel - so kar določili da je to sedaj "demokratično" albansko oz. ameriško pa je bil primer zaključen... pač zahod misli da so gospodarji celega sveta in da bo vedno tako kot si bodo oni zamislili... pač se bodo mogli sprijaznit da niso št. 1 in najmočnejši da bodo izsiljevali in diktirali svetovno politiko po njihovem okusu... so ravno tako močne države in narodi ki se jim bodo postavili po robu in se uprli fašistom
rega77
12. 05. 2014 09.46
-7
to ni res. Na Kosovu je bil velikokrat izveden referendum, le da si je z njimi vojni zločinec Milošević brisal rit, namesto, da bi se pogajal z albanci, ki jim je celo UKINIL AVTONOMNO POKRAJINO. A res ne poznaš prav nič zgodovine ??
rega77
12. 05. 2014 09.47
-6
precej je tukaj takih kot ti, ki nekaj komentirajo, pa pojma nimate, o čem sploh govorite
kapljač1
12. 05. 2014 08.51
+4
Amerika in Evropa se z svojimi kritikami in odzivi na Ukrajinski zaplet že prav smešijo. ( "Mi smo jezni in vas več ne pogledamo, ker ste grdi" ! Pa že ne more biti več kot smešnici podobna grožnja) Je bolje da so tiho, da "prizadetim" ljudem lažnega upanja ne nabijajo. Sebe pa prikazujejo v bedni luči , sploh pa na široko kažejo svoje šibkosti. Se tako lahko celo zaneti vojna širših razmer prej kot si lahko mislimo. Pa ne da je to ravno namen??? Dejstvo je eno in sicer, da separatisti delajo kar hočejo, Amerika in Evropa pa nimata protiorožja , niti volje , da bi sledje ustavila.
Sovražim24ur2
12. 05. 2014 08.39
-11
Geslo "referenduma: "Pridite ter vzemite že izpolnjen listek DA"
bozicki
12. 05. 2014 07.27
+17
Eden človek naj bi v spopadu z narodno gardo umrl, en pa naj bi bil ranjen. - AVTOR ČLANKA, kje na video posnetku pa VIDITE "SPOPAD"? Jaz vidim LE NAPAD na GOLOROKE CIVILISTE!!! PRIPOROČAM Vam, da se pri Doc.dr. Vasilki Sancin, univ.dipl.prav , pozanimate kaj je to NAPAD in kaj je to SPOPAD!!!!!
rega77
12. 05. 2014 09.49
-7
Pa tega ne moreš kar tako komentirati, ne da bi dobro poznal celotno dogajanje. Zelo primitivno je dajati take komentarje s pričakovanjem, da je prav vse posneto in servirano za ogled.
iGURT
12. 05. 2014 10.20
+4
+13
Men se zdi vse skupi skrb vzbujajoče...Ženevska konvencija ima zapis : Civilisti in vojaško orožje ...je kršitev MIRU...in vodi v Vojno stanje ...
iGURT
12. 05. 2014 10.43
Slaviansk, obstreljujejo kar celo mesto od zgodnjih jutranjih ur.
DAEMONIUM
12. 05. 2014 05.49
+22
Vsega tega je kriva EU! najprej je unicila ljuudi na Cipru, kjer je nemski kapital dobesedno pokradel navadne ljudi oz njihove prihranke po bankah, nato so se spravili na Grcijo, ki si najmanj 10 let ne bo opomogla, malo je manjkalo, da niso spravili ob pokojnine slovenske upokojence nato pa so zaceli podpirati teznje ukrajine, da se bolj veze na EU. Ko pa je veliki medved rekel "njet" in nato zacel amputirati Ukrajino, najprej Krim, zdaj juzni del UKrajine , se pa EU oz Nemcija (ker povsod je v ozadju Nrmcija z Ljudsko stranko na celu in Merklovo) potegne nazaj in mirno gleda mesarenje Ukrajine, ceprav jo je z praznimi obljubami sama spravila v to godljo! Se en dokaz kako je EU brez amerike, nesposobna manjka pa ji tudi poznavanje specifik posameznih drzav oz regij, kar smo lahko ze videli na primeru Bosne oz Srebrenice, ko je tudi nemo spremljala najvecji zlocin po 2.svetovni vojni.
rega77
12. 05. 2014 09.55
-8
se strinjam glede nesposobnosti EU, pa tudi napačnimi odločitvami glede približevanja Ukrajine v EU. Moje mnenje je, da Ukrajina nikakor ne sodi v EU. Je pa tudi res, da bi ne glede na to ruska agresija na Ukrajino bila izvedena, le drug povod bi našli.
Prihaja
12. 05. 2014 01.06
+14
...ampak problem se pojavi zdaj ko bo narod legitimno prosil Rusijo za vojaško pomoč. Eu je sama goflja, ampak amerika si bo pa hotela spet malo proračun napolnit.
Emeritus
12. 05. 2014 00.30
+4
opankarija
11. 05. 2014 23.53
-9
majster se niti zavedal ni kaj nam je naredo !!
opankarija
11. 05. 2014 23.50
+0
če bi bile take volitve na štajerskem bi tudi bile take kolone pa referendum o odcepitvi bi tudi uspel !!
iGURT
11. 05. 2014 23.53
+16
6,5 milijona ljudi se je odločilo za svobodo
hondica
12. 05. 2014 00.04
-1
Jusuf, a zdej si pa že proti odcepitvi, odloči se že!
opankarija
12. 05. 2014 01.37
-3
se pravi, da nisi - si pa lahko zaradi mene na njo ponosen nje !!
hondica
11. 05. 2014 23.44
-30
"Jugoslavija je razpadla in sedaj živijo dobro," je še obrazložil svojo odločitev.
hondica
11. 05. 2014 23.44
-27
iGURT
11. 05. 2014 23.47
+25
hondica, daj povej, si že videl takšne vrste pred volišči, takšno udeležbo ?
opankarija
11. 05. 2014 23.52
-5
take vrste bi bile na štajerskem , če bi se za to šlo -upam, da doživim , da se bo enkrat šlo !!
hondica
11. 05. 2014 23.52
-13
Plebiscit za samostojno Slovenijo je bil še višji po udeležbi in rezultatu, moje mnenje je, naj gre narod, kakor si sam želi.
opankarija
11. 05. 2014 23.53
+1
Jezus Kristus
11. 05. 2014 23.29
+21
89% glasov ZA.
rissp1
11. 05. 2014 22.59
+32
Kje so posnetki današnjega pokola neoboroženih volilcev, na katere so streljali 'ukrajinski vojaki'(oblečeni v uniforme in športne superge) ? Celo prozahodni mediji, ki ponavadi poročajo le enostransko v prid ameriškim interesom, so se tokrat zgražali nad pokolom in celo objavili posnetke pokola... Tu pa ga ne najdem... SE 24ur bori za najobolj vdano slugo ameriških gospodarjev?...
XT7
11. 05. 2014 23.11
+22
Newsmedia je zahteval umik posnetka in to tudi dosegel, kjer se vidi, da ko so bili ljudje jezni na supergarske huligane, sledi streljanje in eden izmed civilistov (v beli majici), ki ni delal ničesar, dobi strel v obraz. Tega večina žal ne bo videla!
Riserva
11. 05. 2014 22.40
+35
Pozabili ste napisat NELEGALNA Ukrajinska vlada,ki ni bila demokratično izvoljena in ki je streljala na protestnike na Maldanu-falls flag operation.
Gavrane20
11. 05. 2014 22.09
+26
Drugace pa poglejte si posnetek .. dobro si od pete do glave poglejte tele kvazi "vojake" .. ce je tole Ukrajinska vojska sm jst papez
iGURT
11. 05. 2014 22.20
+13
ko se bo folku vtrgalo jih bodo pohodli, res bo 10, 20 ali več mrtvih sami ti plačanci bodo viseli ..