Tujina

Onemogočila sta dunajskega napadalca: 'Nisva junaka, junak je ustreljeni policist'

Dunaj, 15. 11. 2020 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
107

Člani posebne enote avstrijske policije Wega se običajno ne izpostavljajo javnosti. Vseeno sta pripadnika enote, ki sta nevtralizirala napadalca, ki je v začetku meseca na Dunaju sejal smrt, spregovorila za avstrijski krone.at. Nista razkrila ne svojih obrazov, ne imen, niti ničesar o svoji zasebnosti, vseeno pa je pogovor ponudil zanimiv vpogled v ključne trenutke dogajanja.

Oba policista sta medtem že prejela tudi odlikovanje iz rok avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in notranjega ministra Karla Nehammerja. Kljub vsem hvalospevom, ki sta jih na svoj račun slišala v zadnjem času, pa oba pravita - "nobena junaka nisva, to je bil skupinski dosežek, vsak član naše ekipe bi ravnal enako"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Enota je namreč posredovala zelo hitro in na ta način preprečila še več žrtev terorja, ki je avstrijsko prestolnico pretresel ravno na večer, ko so ljudje odšli na prosto, preden so severni sosedje zaostrili ukrepe zaradi širjenja novega koronavirusa. 

 Pogovor brez imen je seveda nenavaden, ugotavlja Edda Graf, ki se je pogovarjala z njima. "Recite nama policist ena in policist dve," sta ji dejala sogovornika. "Oba sta visoka, atletske postave in privlačnega videza," razkrije o svojih sogovornikih Grafova. "Starejši" sogovornik (policist ena), star okoli 40 let, ki je tudi ustrelil napadalca, je član posebne enote že 17 let, mlajši (policist dve), ki naj bi bil sredi tridesetih, se je enoti pridružil pred petimi leti. 

Ko je prišlo obvestilo, da se nekaj dogaja, sta bila oba v službi. "Ravno sem bil v sobi z orožjem, ko je prišlo sporočilo. V 30 sekundah sem bil pripravljen. Časovni pritisk je del treninga," pravi policist ena. 

"Jaz pa sem s kolegom ravno patruljiral na Reichsbrücke. Mesto imamo razdeljeno tako, da je mogoče skoraj vse mesto mogoče doseči v samo petih minutah. Hitrost je naša velika prednost. Potem je prišlo poročilo, da je bil kolega ranjen. Iz kodnih besed in tona je bilo takoj jasno, kako resna je situacija. Kolegi so nam poslali profil gibanja napadalca, da smo lahko natančno vozili v pravo smer. Treba je reči, da je pravi junak ustreljeni policist. Pravilo v takšni situaciji je namreč: pritegnite pozornost, zamotite storilca. Ampak to je teorija. Ko nekdo vate meri orožje, je pa za to potrebnega veliko poguma,"  nadaljuje policist dve. 

Policist ena se z njim strinja: "Če ga ne bi tako zamotil, bi bilo veliko, veliko huje, kot je bilo. V takšnih situacijah šteje vsaka sekunda. Človek je pod velikim pritiskom." Tukaj tako pride do izraza trening.

V nekaj sekundah sta se nato oba znašla na kraju dogajanja. "Streli, kriki. V trenutku si poln adrenalina. Potem pa smo osumljenca zasledovali peš, ker je bilo tako bolj praktično," pravi policist dve. 

Situacija je bila kaotična, nepredvidljiva. "Nismo namreč bili samo mi in napadalec. Ljudje so kričali, tekli sem in tja, vmes so bili policisti v civilu ... V takšni situaciji je treba razmišljati bliskovito hitro - kaj načrtuje storilec, se bo predal, ali sploh zasledujemo pravega ... Ne moreš kar streljati," nadaljuje policist ena. 

Niti se posvetovati. "V tej situaciji se nisem ukvarjal niti s svojim kolegom, pa čeprav sva tesna prijatelja. Vedel sem, da je tam. To je situacija, ko si ekstremno fokusiran," pravi policist ena, ki je na koncu napadalca tudi ustrelil. 

Pa ne z namenom, da bi ga ubil. "To ni nikdar cilj. Cilj je, da se ga onesposobi."

Več podrobnosti o samem streljanju nista razkrila, saj so takšni dogodki tudi vedno predmet natančne preiskave. Je pa policist ena dejal, da je bil napadalec "nervozen, kaotičen"

Operacija s tem, ko je bil napadalec onesposobljen, ni bila zaključena. "Ni bilo jasno ali je napadalcev več, poleg tega so prihajala poročila o novih streljanjih, nekdo naj bi zadrževal talce ... Bilo je ekstremno nepredvidljivo," pravi drugi policist. 

Za oba se je posredovanje končalo šele sredi noči, v prostore enote sta se vrnila šele ob 2.30 uri. "Spila sva kavo in šla nazaj na delo, ki se je končalo šele naslednji dan popoldne, prav tako se je začela neodvisna preiskava uporabe orožja," pravi policist ena. 

In če kdo misli, da je enota po dogodku "praznovala", se moti, sta razkrila. "Nobenega aplavza ni v takšnih primerih. O detajlih govorimo, ker se lahko iz tega kaj naučimo, ni pa to kakšen razlog za praznovanje. Nam je pa šef povedal, da prihajajo čestitke iz različnih koncev sveta, ker smo bili tako hitri," še pravi policist ena. 

Njuno delo tudi po protiteroristični operaciji nemoteno poteka naprej. Ponudili so jima psihološko pomoč, a kot pravita, se o takšnih primerih najraje pogovorijo znotraj enote, drug drugemu ponudijo oporo. Kot še dodajata, pa je takšna operacija naporna ne le psihično, ampak tudi fizično. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
15. 11. 2020 21.33
-1
Sprenevedanju ni ne konca ne kraja. Za podobno ukrepanje Srbske policije zoper UČK na Kosovu ste isti mediji pisali bombastične članke o represiji Srbskih sil nad nedolžnimi teroristi z prepolnim nahrbtniki človeških organov...
SnowmanR
15. 11. 2020 18.26
+10
Če nebi priznali teroristične narko države Kosovo, bi bili varnejši v Evropi
rolicapapirja
15. 11. 2020 18.21
+17
Ne morem mimo tega, kako nekateri pljuvate po naših specialcih. Tudi naši specialci so zelo dobri verjemite. Samo pri nas je problem je ena sama birokracija v naši Sloveniji, kjer je zločinec bolj zaščiten kot ostali. Primer je bil napad na policistko v Velenju. Seveda si pištole (edino uporabno 100% obrambno sredstvo) policaji ne upajo ali ne želijo uporabit, ker dejansko imajo potem več kolobocij, zagovorov pred komisijo, poročil, zakaj, kako ali je upravičeno, ker karkoli naredijo ni prav in se znašajo nad ljudstvom- ampak vsi vemo, da so to kriminalci. Zadnjič so na protestu uporabili vodni top in gumjaste naboje, pa ste mediji naredili tak halo, top je tako 90% šprical v luft... Ko pa v Nemčiji z polnim curkom šprica v "protestnike" je pa to ok? Ali pa kako ste objavljali, kako so aretirali in na tla položili tisto žensko na protestih, ko pa je ona drezala v policaje in enemu celo izbila čelado, to pa nihče ni videl. Zraven pa seveda konstantne žaljivke. In vi se vprašate, zakaj so vstopili po 3 urah? Si sploh predstavljate, kaj bi bilo, če bi vstopili prej in prerešetali mulca, ki bi jim grozil z puško? To bi bil mednarodni škandal, naši mediji ga nebi pozabili leta. In ravno to je problem, mediji, ki poročajo nepopolno in se ne zavedajo, kako moč ima to na ljudi... Počakajmo na končno poročilo, kaj in kako je bilo in ne obsojajmo, sploh če ne vemo postopkov, ki se jih morajo držati in sigurno so v SLO zelo zahtevni... Enako velja za novinarje, ker verjamem, da nihče ni specialist za policijsko delo... Podobno je, če zalotim roparja v SVOJI hiši kako mi po stopnicah nese TV in ga malo prebutam, bom jas imel večjo kazen kot on... Razen, če rečem, da je padel po stopnicah... Enako policisti, dokler niso 100% ne morejo narediti nič, ker jih ovira birokracija, za kar pa niso krivi oni, ampak zakonodajalci, predvsem pa liberalno usmerjana družba, ki ščiti kriminalce bolj kot žrtve...
kapljač1
15. 11. 2020 18.32
-5
če sam praviš, da policisti nekaj sami nočejo, se ne upajo , ker naj bi imeli preveč kolobocij , pomeni d a jih ne moreš hvalit kako so dobri??? Sam sebe negiraš. Sicer pa nihče jim ne jemlje strokovnosti, jemlje jim zgolj , da nad protestnike se pa upajo uporabiti vso moč in znanje, celo tako da močno pretiravajo, ker Hojsu ne znajo reči NE. Kar se pa tiče specialcev so pa v primeru trikratnega umora najožje družine, ti upali vstopiti v hišo šele po treh urah. Kaj ti pomaga , da specializirani iz policije vstopijo daleč prepozno in ko si že ne samo mrtev, ko si že trd ????
rolicapapirja
15. 11. 2020 18.55
+5
Sam neveš kaj pišeš? Kdaj so uporabili prekomerno silo proti "protestnikom"? Zate je uničevanje javne in zasebne lastnine okej in huligani to lahko počnejo? Ko pa so bili normalni petkovi protesti, so policisti požrli marsikaj, ko pa pride do nasilnih izgredov in uničevanja pač morajo uporabit osnovna sredstva, da to preprečijo, se ti ne zdi? Oprosti, samo če z vodnim topo špricaš po zraku in ne po protestnikih, je to zame nesmisel in vem, da je to samo zato, ker imajo potem same probleme.Ali pa si nek liberalist, ki živiš v svojih utvarah o miroljubnem svetu in multikulturi, kjer pač vojske in policije ne rabimo? Ti misliš, da je vstop specialcev v prostor kar tako? Naj navalijo, model pa oborožen in očitno pripravljen ubijat, glede na to, da je prej že klicala sestra in povedala kaj je bilo, potem je pospravil še njo in poklical sam kaj je storil. In po tvoje bi pozvonil in rekel dober dan, kako kaj ? Normalno, da je treba narediti taktični načrt, pripeljati pogajalca... Veš ni tako kot v filmih, ko je konec v 5 min in je baraba mrtva ali onesposobljena... In ti bi vstopil v hišo oboroženega napadalca kar tako in ga poskušal onesposobit z solzilcem ha? Takega, ki je več kot pripravljen ubijat. Če bi ga pa specialci prerešetali bi pa bila cela Slovenija z mediji na prvem mestu na nogah...
kapljač1
16. 11. 2020 13.03
-2
Sam sebe negiraš sem ti zapisal. Tudi sem ti navedel primere in dejstva. Ti pa se kot pijanc plota držiš osebnega obračunavanja, ki ga tako rad očitaš drugim. V Jančah specialci žrtvam niso prav nič koristili. Če so čakali tri ure za vstop, bi pa ja še kak dan za ziher . Kaj jih briga kaj se v hiši dogaja. Je povsem strokovna kritika, da vemo koga oni pravzaprav , pri vsej opremi in usposabljanju rešujejo. PA Huligani ki so razbijali so bili v Jnaševm in Hojsovem scenariju . Protestniki ob petkih tega ne počnejo. Niti ne streljajo z gumjastimi naboji, in ne uporabljajo vodnega topa in pendrikov , niti druge sile. Pa drži se mojega mnenja , ti bo lažje, ne boš rabil nabijat nekaj na pamet. Jnašev sindrom, ko ti zmanjka argumentov se loti ljudi in njihovega črevesja. Narobe, tudi tam lahko prideš samo do dreka. Tudi nič koristnega za nikogar. "Glej da se ne boš komu počez postavil v debelem črevu, človek še na potrebo ne bo več mogel". (zdej če karikiram)
kapljač1
16. 11. 2020 14.13
+1
Velenjski policisti pa so odreagirali pravočasno , odločno in dovolj strokovno, in so v ekipi imeli celo žensko , ki je bila med prvimi v akciji, pa to niso bili specialci , katere bi ti tako dvigal v višave. Pa nimam nič zoper njihovo strokovnost . Včasih je treba dati na stran samo lastno "preračunljivost" in ukrepat tako, kot sta ta dva avstrijska specialca , ki sta napadalca izšaltala v 9 (devetih) minutah. Pa sta imela za seboj še celo ekipo kolegov , ko je vsak vedel kakšna je njegova naloga. Pomeni d a je veliko odvisnega tudi ali ravno od poveljujočega kadra. Le kaj bi bilo , da so tudi na Dunaju potrebovali tri ure , da bi napadalca izšaltali??? Je čisto logično kritično vendar še vedno strokovno podvprašanje , kar ti ne bi znal postavit. Tebe zanimajo bolj človeške hibe ki jih iščeš pri avtorjih določenih mnenj, sploh teh ki ti ne gredo v kontekst, pa hočeš razvrednotit vsebino kot takšno. Sploh pa si daleč od strokovnosti, ki bi jo na vse pretege tako rad zagovarjal. "In zato ostajaš na nivoju vaške reglje"
D0nf0l3
20. 12. 2020 10.08
Dajte najprej ločit navadno policijo od SEP-a
Stauffenberg
15. 11. 2020 18.08
+6
Tukaj vidim, da nekateri preveč holivudske filme gledate, tam je vsega konec v eni uri in pol.
kapljač1
15. 11. 2020 18.04
+6
07.11.2020 , pred 8 dnevi SO Avstrijci odlikovali pogumna dunajska policista, ki sta na Dunaju ubila albanskega terorista Kujtima Fejzulaija! In vi nam to novico postrežete danes???
mačo123
15. 11. 2020 17.10
+6
Pri nas bi ga levičarji skrili v parlament.
Rde?a pesa in hren
15. 11. 2020 16.35
+17
OMG, lahko bi prenehali z zavajanjem javnosti. Ta dva stroovnjaka sta odlično POPRAVILA tisto, kar je zafurala njihova politika in šefi. Ko govorim o šefih, mislim najprej na njihovega šefa obv. službe ki je ognorirala informacije Slovaške, nato njihovega minstra notranjih zadev in na koncu še PV Kurza, ki je kot vrhovni šef obv. službe objektivno odgvoren za poboj na Dunaju. Ta dva policista sta samo popravila kar so njihovi šefi zafurali kapitalno. Še sreča, da stroka svoje delo opravi dobro če že politika ne. To sta tudi posedno priznala z ugotovitvijo, da bi lahko bil masaker precej večji če ne bi svoega dela opravila kvalitetno.
Samo gasssss...
15. 11. 2020 16.24
+9
Onemogočila sta dunajskega TERORISTA : 'Nisva junaka, junak je ustreljeni policist'
SEJBOBOL
15. 11. 2020 15.47
-2
Ne vem pa zakaj podžigate v stemi hvalospevmi ... Naredili so delo za katerega so plačani in to je to , ne rabte spodžigat ....
SEJBOBOL
15. 11. 2020 15.48
+4
Sam novinarji ste kot pihne veter , enkrat ne smeš rečt MU , oni pa spodžugajo 100 na uro s temi objavami ....
daiči
15. 11. 2020 15.48
+1
raptor2
15. 11. 2020 15.40
+8
Pri nas specialna bi rabila 3 ure, ne zaradi njihove nesposobnosti, ampak ker so dezurni od doma in ne v enoti, kar je huda napaka. Zadnji tak primer je bilo streljanje zraven Ljubljane. Specialna je prisla po treh urah
daiči
15. 11. 2020 15.44
+7
Sej gor na jance so takoj prsli, sam ne mores ti v teh primerih pozvonit al pa potrkat na bajti, pa vprasat kasna je situacija, sploh ce ti mimo glave svigne kak metek ko se priblizujes bajti..
hipertrop
15. 11. 2020 15.31
+5
Pohvalno. V Ljubljani, ki je vas v primerjavi z Dunajem, so specialci pred kratkim rabili 3 ure za vstop v hišo. Dunaj, ki je velemesto, pa imajo specialci 5 min do vsakega konca mesta.
daiči
15. 11. 2020 15.37
+5
Ja pa caki mal clovek. Gor na jancah je blo pa mal drgac, vedl so da je mulc oborozen k so taprvi prsli je cez oken ustrelil proti njim, niso mogli niti vedet ce nima talcev, plus tega je tezko vstopt v hiso ce ves da je notr norec s pusko ki strelja, men se ne zdi nc cudnsga da so 3 ure planiral, zakaj bi policaje izpostavljal po nepotrebnem....
SnowmanR
15. 11. 2020 18.38
+1
Čudn je ta primer na Jančah, nekaj ne štima, če policija spreminja zgodbo...
hipertrop
15. 11. 2020 19.40
+2
Policist naj bi reševal življenja ljudi, ne pa čakal da se zadeva sama reši. Takšni specialci in policisti kot jih imamo mi, so samo za šminko. Naj ne jamrajo o plačah, ker s pisanjem kazni ljudem ki jedo rogljičke si ne zaslužujo teh par sto eur plače.
fairplayy
15. 11. 2020 15.26
+7
Nemski policosti so npr protestnike prav tako z vodnim tolom in gumijevkami obdelali pri nas pa so policaji morali mirno granitke prenasat
fairplayy
15. 11. 2020 15.23
+21
Odlicno opravljeno verjamem da imamo mi tudi take specialce. Problem je ker nasi nic ne smejo in potem sami nastradajo kot ona policistka v velenju
Periot222
15. 11. 2020 15.17
-11
Prinas so tudi policaji heroji z kaznimi nad ljudi ki zunaj ne nosijo maske in ki jedo sendvic res vse cestitke!
mikitr
15. 11. 2020 14.51
-8
Novinarji ne veste kaj delate.Tako objaljvnje ne prinese miru.Dec ,če bi hotel bi pobil deseterico ali precej več,a je dosegel svoje.
ferari23
15. 11. 2020 14.51
+1
Saj mi,inje takoj zbrisu komentar ,kersem napisal da mi vslužbi če mi pade sladkor,in da vidijo da nekaj pojem al bonbon ,jabolko,da je takoj ogenj vstrehi,sem pa diabetik,sem že padel skupaj in se obnašajo kot uni med 2 sv.vojno.
daiči
15. 11. 2020 14.41
+2
A ni to ze stara tema. To kar sta naredila trenirata ze cel lajf, to je glih tako k bi dal peku nobelovo nagrado ker je spekel kruh. Te specjalci so dobr placan, se bog jih bo poplacal v nebesih ker sta likvidirala to smet od homosapiensa, clovek pa nikol ni bil.
9474
15. 11. 2020 15.06
+2
Trenirata ze trenirata... Sam ko ti pa nekdo oborozen s pravim orozjem nasproti stoji, je pa to malo drugace kot en trening... Bi bilo zanimivo tebe v tej vlogi vidt... Sigurno bi bil ko rambo, a? Pametnjakovic
daiči
15. 11. 2020 15.17
+2
Oh nic jima ni nasproti stal, zasledovala sta ga potem ko se je odkril sta ga pa snajpnila, s sodobno snajper pusko bi ga zadel se tak k se puske nikol v rokah ni drzal. U strahu pred to zvaljo so bili ubogi neoborozeni civili, ne pa dva do zob oborozena specjalca z miljon vec izkusnjami k pa ta mulc k se je urjenja na youtubeu ucil. Mala malca je to za specjalce.
9474
15. 11. 2020 15.23
-2
Ze s tem kar si napisal in kaksno orozje sta mela, si dokazal da nimas pojma o cem govoris in vec kot dokazal, da samo pametujes o zadevah, ki ti niso poznane... Tak da lp in pejt igrce igrat
daiči
15. 11. 2020 15.28
+1
No sej ne vem a sta ga s snajprko, al z avtomatsko pusko, al z malo avt pusko na pistolsko municijo, mislm pa da sta ga z male razdalje... Sala mala
daiči
15. 11. 2020 15.30
+1
V takem kaousu se ni problem zunaj enemu za hrbet priplazit, v objektu je pa druga zgodba...
magura
15. 11. 2020 18.02
+2
..tudi psihološke treninge imajo - isto kot vojaki,...posledice se pokažejo kasneje,...
Carpediem32
15. 11. 2020 14.39
-1
Kako je fino komentirat s kavča o stvareh, o katerih nimaš pojma.
jutri bolje bo
15. 11. 2020 14.37
+12
Tudi jaz sem ponosen na našo specialno enoto policije, pa zaupam jim na polno. Ne glede na komentarje tukaj gori, fino, da jih imamo.
Uporabnik1948590
15. 11. 2020 14.36
-6
Policaji junaki??? 😂😂😂