Tujina

Schmidt v ZN-u opozoril na Dodikove odcepitvene grožnje

New York/Sarajevo, 11. 05. 2023 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v sredo pred Varnostnim svetom Združenih narodov opozoril, da predsednik Republike Srbske Milorad Dodik odprto zagovarja odcepitev srbske entitete BiH in je celo javno govoril o pridruževanju Srbiji. S tem po njegovih besedah ogroža stabilnost države.

Christian Schmidt
Christian Schmidt FOTO: AP

"Odcepitvena retorika in delovanje oblasti Republike Srbske oziroma Milorada Dodika se je okrepilo. To zastruplja ozračje v entiteti in celotni državi," je opozoril visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt v svojem rednem poročilu o izvajanju daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH in se vzpostavila obstoječa državna ureditev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Visoki predstavnik je izrazil posebno zaskrbljenost zaradi skupne izjave strank v Republiki Srbski o konkretnih korakih v smeri odcepitve. Gre za izjavo o vprašanju državnega premoženja, ki so jo stranke podpisale 24. aprila. V njej je tudi točka, ki po pisanju sarajevskih medijev nalaga notranjemu ministrstvu Republike Srbske oblikovanje posebne organizacijske enote znotraj ministrstva, ki bo nadzirala mejo med entitetama.

"Zdi se, da je ta izjava akcijski načrt za odcepitev," je opozoril in pozval Varnostni svet, naj te grožnje vzame resno. "Dodikova retorika postavlja pod vprašaj ozemeljsko celovitost in neodvisnost BiH ter predstavlja resno oviro za polno uveljavitev daytonskega sporazuma in grožnjo za mir in stabilnost v državi ter morda tudi širše v regiji," je zapisal v poročilu.

Milorad Dodik
Milorad Dodik FOTO: Profimedia

Schmidt je v Republiki Srbski opazil tudi nagibanje k avtoritarnosti. "BiH tvega, da bo postala država, razdeljena med avtoritarnost v eni entiteti in demokracijo v drugi," je navedel v poročilu.

Ocenil je, da so problem BiH tudi neenakost in različne zunanje politike, ter spomnil, da etnične manjšine, ki ne pripadajo konstitutivnim narodom, ne morejo biti imenovane na določene funkcije. Ob tem je pozval politične predstavnike v BiH, naj rešijo ta problem s sprejetjem novih zakonov.

Izpostavil je tudi vprašanje državnega premoženja in poudaril, da je BiH edina država, ki po razpadu Jugoslavije še ni rešila tega vprašanja. Je pa po drugi strani pozdravil to, da je BiH dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, in hitro vzpostavitev oblasti v državi.

Zasedanje Varnostnega sveta ZN je med Schmidtovo predstavitvijo poročila protestno zapustila predsedujoča predsedstvu BiH Željka Cvijanović, obenem članica Dodikove Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Odšla sem, ker ga ni potrdil Varnostni svet ZN, ker nadaljuje eksperimentiranje z BiH ter se postavlja nad demokratično izbrane institucije, za kar mu daytonski sporazum ni dal mandata," je sporočila Cvijanovićeva v sredo na Instagramu. "Nekega dne je izjavil: 'Jaz sem tisti, ki odloča'. Jaz mu sporočam, da smo mi tisti, ki odločamo, ker so nas izvolili ljudje," je dodala.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manga
12. 05. 2023 12.47
Ko gre za celovitost in nedotakljivost osameznih držav,tudi Ukrajine se strinjam.Kaj pa Srbija?
Grunf TNT
12. 05. 2023 12.08
+2
Se vidi da pišete traparije v komentarjih. Dodik je bil prvi večji poseg legalnega visokega predstavnika v BiH Carlosa Westendorpa , ki je Dodika postavil za predsednika Republike Srbske, namesto Poplašena, ki je zmagal volitve. Mandat visokega predstavnika in OHR je imel veljavnost do 31.3. 2006 in od takrat nima mandata varnostnega sveta, kar je potrebno za njegovo veljavnost. Vse podatke najdete na Slovenskih straneh. Ne more se pa vlada v Sarajevu vtikat v imetje in lastništvo srbskega dela prebivalstva...
patogen
12. 05. 2023 10.25
-2
Spet se cel svet ukvarja z njimi. Oni potrebujejo nenehno pozornost.
Pojma_Nimaste
08. 01. 2024 14.17
Kostorog
12. 05. 2023 09.49
+2
Slobotov ućenec nadaljuje z ideologijo velike, največje in oh in sploh države, v resnici pa so navaden pašaluk.
puspan
12. 05. 2023 09.44
+3
Jaz pa nimam nič proti, če se RS odcepi od Bosne. Svojo ropotijo naj s seboj vzamejo pa ciao, via Šumadija.
Wolfman
12. 05. 2023 08.25
+4
Kaj pa razmere v Palestini? Izrael raketira neomajno palestinsko ljudstvo, načrtno pobijajo tudi otroke, da bodo naslednje generacije malo številćne!
jutri_pa_res
11. 05. 2023 21.56
+8
Razmere v Bosni so podobne, kot če bi nekdo na silo tiščal skupaj dva zakonca, ki sta do kraja skregana, se sovražita in se ne moreta niti videti. Je res to stvar nemogoče nekako mirno razdeliti?
Brabus
11. 05. 2023 19.43
+3
Takšen imbacil lahko sproži novo vojno in trplenje. Zakaj ga enostavno ne odstranijo???
Grunf TNT
12. 05. 2023 12.25
+1
Ker nima veze kdo je na oblasti v RS se ne bo nič spremenilo. Dejstvo je, da je bilo 73% zasebnih zemljišč in 80% obdelovalnih površin v rokah srbskih kmetov... Do zdaj jim je odtujena skiraj polovuca tega in več ne bodo dovolili.
crni jezdec
11. 05. 2023 18.16
-1
to nagnat domov nima kaj tam iskat
bohinj je zakon
11. 05. 2023 17.32
-9
Ta Šmit laže. RS nima nobene mednarodne podpore za odcepitev od Bosne. Tudi vojaško RS ni sposobna braniti odcepitev. S temi grožnjami o "odcepitvi" - Šmit samo varuje svojo plačo 10.000 eur na mesec, češ: vidite še me v Bosni potrebujejo, ker bo sicer odcepite. Laže.
koral45
11. 05. 2023 19.08
+6
Kje laže, vsi smo imeli že večkrat priložnost slišati Dodika, kaj se delaš francoza?