Tujina

Srbi policiji predali 1500 kosov strelnega orožja, ročne bombe in celo minomete

Beograd, 09. 05. 2023 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Srbiji je v ponedeljek v veljavo stopil ukrep, v sklopu katerega lahko prebivalci brez kakršnih koli sankcij predajo svoje neregistrirano orožje oblastem. Kot je sporočilo srbsko notranje ministrstvo, so Srbi prvi dan akcije predali 1500 kosov neregistriranega orožja, 50.000 nabojev in več kot 100 ročnih bomb. Med predanim orožjem je bilo tudi nekaj minometov.

Srbsko notranje ministrstvo je včeraj pozvalo vse prebivalce, ki imajo v lasti neregistrirano orožje, da ga v naslednjem mesecu dni predajo najbližji policijski postaji. Vsi, ki bodo v tem času predali svoje orožje, ne bodo kazensko odgovarjali, prav tako ne bodo utrpeli nobenih drugih posledic, niti ne bodo rabili pojasnjevati izvora orožja. Poziv velja za vse vrste orožja in ubojna sredstva, so opozorili na ministrstvu. 

Tisti, ki tega ne bodo storili v mesecu dni, jih čaka kazenski pregon. Po mesecu dni bodo namreč sledile preiskave domov in ostre sankcije, če bo policija pri kom odkrila neregistrirano orožje, je napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić v nastopu na srbski javni televiziji RTS in ljudi pozval k odgovornosti.

Vučić sicer pričakuje, da se bo v skladu z novimi ukrepi za do 90 odstotkov zmanjšala količina legalno pridobljenega orožja v državi. "Drugi ukrep je drastično, 90-odstotno, zmanjšanje zakonitega orožja, predvsem kratkocevnega," je med navajanjem novih, ostrih ukrepov dejal srbski predsednik. Pojasnil je, da se to ne nanaša na lovsko orožje, in dodal, da večino umorov zagrešijo z pištolami. Na novinarski konferenci po dveh tragičnih dogodkih v preteklem tednu je Vučić dejal, da je cilj vlade "razorožitev Srbije". 

V ponedeljek se je v Srbiji začela akcija prostovoljne predaje neregistriranega orožja, ki bo trajala mesec dni.
V ponedeljek se je v Srbiji začela akcija prostovoljne predaje neregistriranega orožja, ki bo trajala mesec dni. FOTO: MUP Srbije

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi. Srbsko nacionalno združenje za orožje medtem navaja podatek, da je v zasebni lasti več kot 900.000 kosov orožja, od pištol do lovskega orožja.

Srbska vlada je sicer sprejela tudi nekatere druge ukrepe, da bi povečala varnost otrok v šolah. Zagotovili so prisotnost policista na šolah, ki bo imel predvsem preventivne naloge. Kot je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Danilo Stevandić, bodo zaradi novih nalog še letos zaposlili dodatnih 1200 policistov. 

S ponedeljkom sta sicer na vseh beograjskih šolah prisotna dva policista, na ostalih pa eden. Policisti bodo še posebej pozorni na odnose med učenci v času odmorov, prav tako bodo skrbeli še za odkrivanje morebitnega orožja, psihoaktivnih substanc in drugih prepovedanih stvari pri prihodu v šolo. Prav tako bo policija okrepila svojo prisotnost na območjih v bližini šol, pa tudi na tistih predelih, kjer se zbira večje število ljudi: trgovine, železniške in avtobusne postaje, športne prireditve itd.