Tujina

Trump kršil prepoved sodnika, za vsako kaznovan s 'tisočakom'

New York, 30. 04. 2024 22.13 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Newyorški sodnik Juan Merchan je nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu naložil 9000 dolarjev oz. dobrih 8000 evrov kazni zaradi kršenja njegove prepovedi napadov na priče v sodnem procesu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov. Merchan je Trumpu zagrozil, da ga v prihodnje lahko doleti tudi pripor.

Sodnik Juan Merchan je ugotovil, da je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump osebno sedemkrat kršil njegovo prepoved in mu za vsako kršitev odmeril po 1000 dolarjev (nekaj manj kot 1000 evrov) kazni. Še dve kršitvi sta bili objavljeni na spletni strani Trumpove predsedniške kampanje. "Obtoženca opozarjam, da sodišče ne bo prenašalo namernih kršitev zakonitih ukazov in mu bom, če bo to potrebno, izrekel kazen v obliki pripora," je sodnikovo odločitev navedel ameriški medij Politico.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Merchan je še pred začetkom sodnega procesa proti Trumpu, ki mu sodijo zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev (skoraj 122.000 evorv) pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred predsedniškimi volitvami 2016, bivšemu predsedniku prepovedal javne komentarje oziroma napade na priče, porotnike in druge udeležence v postopku.

Trump je od takrat med drugim kritiziral Stormy Daniels in svojega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena, ki je izvršil plačilo in je glavna priča v sodnem procesu. Tožilci so sodnika na to opozorili in zahtevali po 1000 dolarjev kazni za vsako kršitev. Trump se zaradi tega pritožuje, da mu kratijo svobodo govora v času, ko znova kandidira za predsednika ZDA.

Sodni proces se je medtem nadaljeval z zaslišanjem Keitha Davidsona, nekdanjega odvetnika Stormy Daniels in mankenenke Karen McDougal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

McDougal je trdila, da je imela s Trumpom spolno razmerje, ekskluzivni intervju z njo pa je pridobil tabloid National Enquirer, ki zgodbe pred volitvami 2016 potem ni objavil. McDougal je za intervju dobila 150.000 dolarjev, nekdanji izdajatelj tabloida David Pecker pa je že opisal, kako se je dogovoril s Trumpom glede preprečevanju objav negativnih zgodb o njem, medtem pa naj bi objavljal kritične prispevke o Trumpovih političnih nasprotnikih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
01. 05. 2024 11.51
+1
Kot takšen spada v zapor ne pa na predsedniški stolček. Lahko pa bi kandidiral za kralja norcev.
osservatore
01. 05. 2024 10.37
+0
Nesreča nikoli ne počiva: rumeno zažgani je še živ.
mr.poper
01. 05. 2024 09.17
+2
In ta človek bi naj ponovno vodil USA ? Pri tem pa podpira , povezuje združbo največjih prevarantov , kriminalcev, lasnega naroda !
Ramzess
01. 05. 2024 09.53
-1
Ravno nasprotno, jo vodi, Biden je le lutka, zato Trumpa želijo spodnesti, ostanki cabale bodo poskušali vse, da ohranijo stari sistem, ki ga itak ni več.
Apostol1
01. 05. 2024 09.04
+3
Kako lahkotno tule premetavajo denar , kot , da ne pomeni nič. Verjetno za take kot je Trump , tudi res ne pomeni nič. Za tiste , ki so pa lačni bi te vsote pomenile ogromno in še in še. Res je , da se je svetovno prebivalstvo iz leta 1975 podvojilo in vedno več je tudi novih bogatašev , zato se človek vpraša , kdo ta svet pelje v prepad in ne vem ali so to bogataši ali ne , sem pa prepričan , da navadni siromašni ljudje prav gotovo ne.