Kolesarstvo

Pogačar komaj čaka začetek Gira: To je dirka, o kateri sem dolgo sanjal

Rim, 30. 04. 2024 17.21 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
19

Tadej Pogačar se je pričakovano znašel na seznamu osmerice, ki bo med 4. in 26. majem zastopala barve UAE Emiratesa na dirki po Italiji. 25-letnik s Klanca pri Komendi je v vlogi izrazitega (za mnoge tudi edinega) favorita za rožnato majico, ki jo je lani osvojil Primož Roglič. Pogačar ob tem ne skriva, da mu nastop na Giro predstavlja uresničitev sanj. Analitiki pa se ob tem sprašujejo, ali bo zaradi njegove prisotnosti trpela zanimivost dirke.

Bo Tadej Pogačar po dveh zmagah na Touru slavil še na Giru?
Bo Tadej Pogačar po dveh zmagah na Touru slavil še na Giru? FOTO: AP

"Priprave na Giro so potekale odlično. Letos nisem nastopal veliko, samo deset dni, zato se počutim zelo svežega. To je dirka, o kateri sem dolgo sanjal, in zdaj imam občutek, da je prišel pravi čas zanjo," se sobotnega začetka dirke v Torinu veseli Tadej Pogačar

Letos je pri naših zahodnih sosedih že vpisal eno zmago, in sicer po 80 kilometrov dolgem solo napadu na Strade Bianche, na spomeniški klasiki Milano–Sanremo je bil tretji. Na Italijo pa ima lepe spomine iz otroških let: "Tu sem veliko dirkal še kot amater. Gre za državo, ki je imela v mojem razvoju pomembno vlogo. Je ena mojih najljubših, tudi zaradi kulture in – seveda – hrane. Upam, da bomo ta mesec (maj, op. a.) naredili poseben)." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na stavnicah dvomov ni – Pogačar je z naskokom prvi favorit v boju za rožnato majico. Ne samo zaradi svojega pedigreja, temveč tudi zaradi izjemno kakovostnih pomočnikov, ki jih bo imel ob sebi. Med njimi bo tudi Domen Novak, za katerega je imel Pogačar v zadnjih mesecih zgolj izbrane besede. 

"Seveda je naš glavni cilj zmaga v skupnem seštevku, a v ekipi je tudi Juan Sebastian Molano, ki bo pretil v sprintih. Imamo zelo kakovostno ekipo in komaj čakamo, da se začne," je za spletno stran svoje ekipe še komentiral Pogačar. Emirate bodo poleg že omenjenih slovenskih kolesarjev in kolumbijskega specialista za sprinte zastopali še Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Rui Oliveira in Felix Grossschartner.

Geraint Thomas je drugi favorit za zmago. Lani mu jo je na Svetih Višarjah speljal Primož Roglič.
Geraint Thomas je drugi favorit za zmago. Lani mu jo je na Svetih Višarjah speljal Primož Roglič. FOTO: AP

'Kolesarstvo, ne matematična enačba'

Kvota na zmago Pogačarja trenutno znaša le 1,22, kar zgovorno priča, kako izrazit favorit za skupno zmago je. Drugi je Geraint Thomas (kvota 6,5), ki je lani brez skupne zmage ostal na predzadnji etapi, ko mu jo je speljal Primož Roglič. Tretji je Romain Bardet, čigar slavje bi glede na visoko kvoto (17) predstavljalo pravi mali čudež. 

Številni poznavalci se bojijo, da bo Pogačar s konkurenti želel opraviti karseda hitro, tako da nam 108. izvedba dirke po Italiji ne bi ponudila tako napetega zaključka kot lani. "Bojim se, da bo boj za skupni seštevek postal precej dolgočasen. Je pa res, da gre za kolesarstvo, ne matematično enačbo," je komentiral nekdanji nizozemski kolesar in danes Eurosportov strokovni komentator Karsten Kroon

Pogačar je v tej sezoni dobil dve prestižni enodnevni dirki: Strade Bianche in Liege–Bastogne–Liege. Slavil je tudi na etapni preizkušnji po Kataloniji.
Pogačar je v tej sezoni dobil dve prestižni enodnevni dirki: Strade Bianche in Liege–Bastogne–Liege. Slavil je tudi na etapni preizkušnji po Kataloniji. FOTO: AP

Od mladega Uijtdebroeksa se pričakuje ogromno 

"Dirko je na koncu vedno treba dobiti na cesti. Veliko je stvari, ki se jih veselim. Denimo prisotnosti mladega Ciana Uijtdebroeksa, ki bi lahko napadal stopničke," je še dodal Kroon. 

21-letni Uijtdebroeks, čigar prestop iz Bore-hansgrohe v Vismo-Lease a Bike je dvignil nemalo prahu, je eden tistih kolesarjev, ki bi znali presenetiti. Stavnice ga uvrščajo na osmo mesto med favoriti, pred njim so še Avstralec Ben O'Connor, domačina Antonio Tiberi in Damiano Caruso ter Kolumbijec Daniel Martinez

Uijtdebroeks bo že na svoji prvi tritedenski dirki v majici nove ekipe postavljen v vlogo kapetana, potem ko je nastop zaradi nesrečne poškodbe moral odpovedati Wout van Aert, ki bi sicer napadal etapne zmage. "Upravičeno ima visoke ambicije. Bomo videli, ali jih bo lahko uresničil," je glede možnosti nadarjenega Belgijca povedal Eurosportov komentator Jeroen Vanbelleghem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodovina nas uči, da prehitrih zaključkov ne gre delati 

Tudi njega skrbi nabor konkurentov, s katerimi bo moral na poti do prve rožnate majice v karieri opraviti Pogačar. Kot je dejal, ta še zdaleč ni "fantastičen". A če kaj, potem nas kolesarstvo uči, da napovedi stavnic na cesti ne pomenijo veliko. Navsezadnje tudi Pogačar ob svoji prvi zmagi na Touru pred štirimi leti še zdaleč ni sodil med glavne kandidate za rumeno majico ... 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
02. 05. 2024 18.12
Thomas zdaj bi pa že lahko vedel da je kolesarstvo čista matematika
murate
02. 05. 2024 17.52
Dirka je končana ko najhitrejši po 21 etapah pride v cilj,do takrat mu pa želim vse naj
orkan Golan
30. 04. 2024 21.51
-4
Ja "komaj čakamo" pa ne bom razlagal kaj.... Pa zakaj mu takoj ne dajo pokala , če pravite , da je kao najboljši (najbolj antipatičen) na svetu .
ReAnDa
30. 04. 2024 21.04
+0
Molimo (tudi neverniki), da ne pade...
radar
30. 04. 2024 19.32
+9
In držimo pesti za zmago....
SlepiSlovenc
30. 04. 2024 19.25
+1
Lohk kej skomentiram sploh?
Toti glih
30. 04. 2024 19.12
+1
Na naslovni sliki pa isti Simon Amann😄
blef
30. 04. 2024 19.08
+11
Smola lahko hitro vse pokvari. Drugače je že zmagal. Meni ne bo dolgočasno tudi če ima 20 min prednosti.
Podlesničar
30. 04. 2024 19.03
+11
Jaoooo... .ker feler... TOURA??? Tole je pa res pod vsako kritiko. Pa kdo piše te članke?
Sinner 666
30. 04. 2024 18.52
+10
tour di italia🤌
Teoretik zarot
30. 04. 2024 18.50
+9
Gira fantje Gira. Giro d Italia se reče dirki.
Mali medo
30. 04. 2024 18.31
+9
Tour d,italia neka nova dirka,Res ste kekci.
RdečiKarton
30. 04. 2024 18.43
+6
Bomo imeli čast spremljat prvič v zgodovini kolesarstva Pogija v Italiji na dirki Tour d' giro di vuelta. Ampak samo za slovenceljne na tem portalu. Ostali po svetu pa bodo lahko uživali na Giru... :D LMFAO
+15
Nimate pojma kaj je tour in kaj giro.
G. Papež
30. 04. 2024 18.20
+4
orkan Golan
30. 04. 2024 21.54
+1
Tud ti ne ločiš med fašizmom in komunizmom , ker sta ISTA !
gullit
30. 04. 2024 18.10
+6
Držim pesti. Srečno. Upam da vam rata osvojiti dvojček giro-tour, kar je uspelo le redkim, nazadnje piratu Pantaniju.
Pegasus2
30. 04. 2024 18.08
+9
Giroal tour .....ka dj