Nogomet

Delitev točk na Fazaneriji, Olimpija po trilerju premagala Krško

Nova Gorica, 28. 04. 2019 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V derbiju 29. kroga sta se na Fazaneriji pomerili moštvi Mure in Maribora. Vijoličasti tudi tokrat niso uspeli premagati zasedbe iz Murske Sobote, saj se je tekma končala z neodločenim izidom 2 : 2. Vodilno moštvo Prve lige je tekmo končalo zgolj z deveterico, potem ko sta bila v zaključku izključena Aleks Pihler in Dare Vršič. Zmage pa so se v 29. krogu razveselili nogometaši Olimpije, ki so pred domačimi navijači s 3 : 2 premagali zadnjeuvrščeno Krško.

TEKMA

Prekmursko-mariborski obračun je spet dodobra napolnil Fazanerijo, potem ko so sredi tedna navijači že videli en dvoboj istih tekmecev. Takrat je šlo za povratno pokalno polfinalno tekmo, ki se je končala z 1:1 (skupno pa dvoboj z mariborskim napredovanjem v finale). Pred četrto medsebojno ligaško tekmo v sezoni pa so imeli prednost Muraši, saj v tej sezoni v prvi ligi še niso izgubili z vijoličastimi; doma so jeseni zmagali s 4:1, v Mariboru pa je bilo 0:0 in 1:1. Danes pa je bil izid po novi razburljivi predstavi še tretjič neodločen, tako da Maribor le proti temu nasprotniku v sezoni 2018/19 ni zmagal.

Gostje so imeli terensko premoč v uvodnem delu, prvič je vratarja Matka Obradovića že v tretji minuti preizkusil Luka Zahović, ko je po podaji Saše Ivkovića prišel do žoge na kakšnih sedmih metrih, a meril tik ob vratnici. Maribor je bil nevarnejši še v 14. minuti, a je žoga po strelu Ivkovića po kotu končala za vrati. Nato pa so Mariborčani v 20. minuti povedli, toda ne po lastni akciji, temveč po avtogolu domačih. Akcijo je sicer začel Amir Dervišević s podajo, ki je bila namenjena Janu Mlakarju, pred njim pa je posredoval Aleksandar Boškovič, vendar tako nespretno, da je sicer z lepim lobom premagal svojega vratarja.

Naslednja akcija pa je že pomenila izenačenje. V 34. minuti je po podaji v kazenski prostor žoga v roko zadela Martina Milca, sodnik Matej Jug pa je pokazal na belo točko. Zanesljivi izvajalec je bil s strelom po tleh Rok Sirk in poskrbel za neodločen izid, ki je ostal do konca polčasa. Prav dolgo po začetku drugega pa ne več, kajti že v 49. minuti je Maribor spet vodil. Milec je z roba kazenskega prostora z desne zelo natančno podal, Blaž Vrhovec pa je bil osamljen na drugi vratnici in je z glavo poslal žogo v mrežo.

Mariborčani so derbi z Muro končali zgolj z deveterico nogometašev.
Mariborčani so derbi z Muro končali zgolj z deveterico nogometašev. FOTO: Aljoša Kravanja

Pozneje je bil nevaren še Mlakar, a streljal natančno v Obradovića. A prejeti gol je spet spodbudil Muro; domači so postali bolj nevarni, v 58. minuti pa je bil izid spet izenačen po skorajda neverjetni akciji. Najprej je Nik Lorbek zadel prečko, žoga se je odbila kakšen meter pred golovo črto, Milec jo je skušal izbiti, toda poslal jo je v vratnico, potem pa se je od njegove noge odbila natančno do Sirka, ki mu z enega metra ni bilo težko poskrbeti za novo navdušenje na tribunah.

Nadaljevanje je bilo bolj umirjeno, moštvi si nista več priigrali izrazitejših priložnosti, so pa gostujoči navijači dvakrat poskrbeli za krajšo prekinitev z metanjem bakel na igrišče. Pet minut pred koncem tekme so gostje ostali z le desetimi možmi, ko je Aleks Pihler - na igrišče je prišel šele v 75. minuti - po udarcu s komolcem dobil drugi rumeni karton. A prednosti Mura ni mogla več izkoristiti, kot tudi ne prednosti kar dveh igralcev, ko je v 90. minuti rdeči karton dobil še Dare Vršič. Tudi on na zelenici ni bil prav dolgo, vstopil je v 70. minuti, odšel pa po grobem, skorajda hokejskem naletu na Žigo Kousa. Prav v zadnji minuti sodnikovega dodatka je sicer nevarno meril Klemen Pucko, a je Mariborčanom žogo uspelo odbiti v kot.

TEKMA

Olimpija z zmago zmanjšala zaostanek
Olimpija je po lepi in zanimivi predstavi vknjižila nove tri točke, s katerimi se je vodilnemu Mariboru spet približala na deset točk, Krško pa zdaj za predzadnjim mestom zaostaja že devet točk. Ljubljančani so odlično odigrali prvi polčas, v drugem pa so Posavci pošteno pokazali zobe, tako da je bil izid negotov vse do zadnjega sodnikovega žvižga. Že sam začetek tekme je napovedal, da bodo maloštevilni gledalci lahko uživali v nogometu. Olimpija je takoj pritisnila na gol, Krško pa se ni le branilo, tudi gostje so želeli zadeti. Olimpija je že v uvodnih minutah v okvir vrat sprožila štiri strele, toda po strelih Anteja Tomića, Gorana Brkića, Endrija Cekicija in Jucieja Lupete se je izkazal gostujoči vratar Žiga Frelih.

Nato je s prostega strela z roba kazenskega prostora Rok Kronaveter zadel živi zid, v 18. minuti pa se je prva priložnost ponudila tudi gostom, toda Ante Vukušić je streljal preveč po sredini gola, tako da Nejc Vidmar ni imel veliko težav. Zgrešeno priložnost bi že v naslednjem napadu lahko kaznoval Kronaveter, ki se je sam znašel pred Frelihom, toda streljal mimo gola. Olimpija je povedla v 20. minuti, in sicer po lepi akciji, ki se je začela pri Lupeti, nadaljevala pri Kronavetru in Dinu Štiglicu, končala pa pri Cekiciju, ki je po nizu lepih podaj le potisnil žogo v prazno mrežo.

Nogometaši Olimpije so pod vodstvom Safeta Hadžića vknjižili novo zmago. Po trilerju je padlo Krško.
Nogometaši Olimpije so pod vodstvom Safeta Hadžića vknjižili novo zmago. Po trilerju je padlo Krško. FOTO: Miro Majcen

Krško bi lahko kmalu zatem izenačilo, ko je Robert Jandrek prodrl po desni strani, zavrnil žogo v sredino, Dalibor Volaš pa je streljal čez gol. Po nekaj neuspešnih poskusih Olimpije - skupno so Ljubljančani v prvem polčasu zbrali kar 18 strelov, se je še ena lepa priložnost ponudila Krškemu, darila Mackyja Bagnacka pa ni izkoristil Volaš, veselje mu je z lepo obrambo preprečil Vidmar. Kazen je sledila hitro, Danijel Štefulj je nespretno posredoval v kazenskem prostoru, storil prekršek nad Cekicijem, najstrožjo kazen pa je izkoristil Kronaveter.

Tudi po prihodu iz slačilnic se stanje na igrišču ni veliko spremenilo, že prvo priložnost pa so nogometaši v 51. minuti tudi izkoristili, Vukušić se je odlično znašel v kazenskem prostoru in poslal žogo pod prečko. Gostje so začutili svojo priložnost, a tudi Olimpija je znala odgovoriti, Kronaveter je trikrat poskusil s streli, Frelih je bil vselej na mestu. Bil pa je brez moči v 86. minuti, ko je Kronaveter lepo podal žogo v prazen prostor, Rok Kidrič se je znašel iz oči v oči s Frelihom in ga tudi premagal.

A to še ni bilo konec razburjenja na Stožicah. Gosti so se še enkrat vrnili v tekmo, potem ko je po kotu izid s strelom z glavo znižal Ante Kordić. S tem je postavil končni izid, saj Posavcem, ki so imeli tudi nekaj pripomb na sojenje (v zadnjih minutah so po padcu Vukušića v kazenskem prostoru zahtevali enajstmetrovko), nato ni uspelo kaznovati nekoliko nervozne igre gostiteljev.

Gorica do pomembne zmage
Primorci v tej sezoni plujejo v nevarnih nogometnih vodah, danes pa so zablesteli v polnem sijaju in zanesljivo ugnali tekmece iz knežjega mesta, ki so vse bolj oddaljeni od tretjega mesta. Na tem položaju so se zdaj utrdili Domžalčani, ki imajo pred njimi šest točk prednosti. Novogoričani so po današnji zmagi z devetega napredovali na osmo mesto, enako število točk imajo devetouvrščeni Velenjčani.

Obe ekipi sta obračun v mestu vrtnic začeli zelo previdno. V prvi polovici prvega polčasa je igra v glavnem potekala na sredini igrišča, ne ena ne druga stran pa si ni priigrala omembe vredne akcije. Bilo je nekaj poskusov z razdalje, vratarja Grega Sorčan na goriški in Metod Jurhar na celjski strani pa sta bila bolj ali manj povsem nezaposlena. Po dokaj nezanimivi uvodni predstavi pa se je v novogoriškem športnem parku med 26. in 29. minuto "zabliskalo na vse strani". Za to so poskrbeli domači nogometaši, ki so v tem obdobju dosegli kar dva gola in povsem razbili uvodno nogometno monotonost.

TEKMA

Najprej je v polnem sijaju zablestel Etien Velikonja, ki se je po predložku z desne strani v celjskem kazenskem prostoru sijajno otresel svojega zasledovalca in v slogu pravega srednjega napadalca po strelu iz obrata zadel za 1:0. Veselje po uvodnem golu se še ni poleglo, ko so gostitelji podvojili svojo prednost, potem ko je bil po kotu z leve strani v skoku najvišji domači obrambni igralec Žiga Lipušček.

Novogoričani (v modrih dresih) so dosegli pomembno zmago v boju za obstanek med slovensko nogometno elito.
Novogoričani (v modrih dresih) so dosegli pomembno zmago v boju za obstanek med slovensko nogometno elito. FOTO: Aljoša Kravanja

V 35. minuti so Celjani naredili neumnost v svojem kazenskem prostoru, po prekršku Nina Pungarška nad Nigerijcem Bedejem Osujijem je sodnik Nejc Kajtazović pokazal na belo točko, neusmiljen "eksekutor" pa je bil Velikonja. Pet minut kasneje je bil Andrija Filipović po (pol)voleju z roba kazenskega prostora malenkostno netočen, isti igralec pa je v izdihljajih prve polovice tekme po natančnem in močnem strelu z 20 metrov povišal na 4:0.

V začetku drugega polčasa so bili izbranci gostujočega trenerja Dušana Kosića več pri žogi in imeli jalovo premoč. V 55. minuti je Lovro Cvek po prostem strelu s 25 metrov meril malenkostno previsoko, v 62. minuti pa so Celjani ostali brez "rezervista" Žana Benedičiča, ki je s komolcem udaril Roka Grudino in za to nešportno potezo prejel rdeči karton. To je varovancem domačega trenerja Saše Kolmana še bolj olajšalo delo, tudi brez tega pa so blede Celjane danes zasenčili v vseh prvinah nogometne igre. V končnici tekme so sinjemodri zaigrali zelo racionalno in varčevali moči za naslednje tekme

Prva liga TS, izidi:
Mura - Maribor 2 : 2 (1 : 1)
Olimpija - Krško 3 : 2 (2 : 0)
Gorica - Celje 4 : 0 (4 : 0)
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majster83
30. 04. 2019 09.51
+1
Maribor je ena navadna sramota, na igriscu ne pustijo srca, Milanic se itak samo cmeri pa pametuje, navijaci pa razpuscena banda klosarjev
metallica-one
29. 04. 2019 14.26
+0
Ce smo dejansko realni je igra v naši ligi slaba. Maribor nima neke prepoznavne igre in vodi za 10 točk. Ce govorimo o slabi igri je pa sojenje se slabše. Po teh posnetkih ki se jih vidi je res smešno za oba rdeča (mogoče napačno razmišljam ker veliko gledam premier ligo našo pa občasno pogledam kdaj maribor in olimpijo). Na koncni izzid nekakor sta in nista vplivala ker bi lahko mb ob polnem stevilu dal mogoce zmagoviti zadetek lahko ga bi ob 9 igralcih dobil. Mogoce jug ni slab sodnik ampak evidentno je da sodi proti mariboru kot zna atkinson proti liverpoolu. Pac ni mi jasno zakaj prav neko sovraštvo določenih sodnikov. Na drugi tekmi je se v angliji penal to kar so storili volašu. Očiten nimas kaj. Ampak dejstvo je da ko preveč opozarjaš na napake sodnikov dobiš od medijev kontra efekt. Dobil ga je v angliji Klopp dobil ga je pri nas Milanič.
metallica-one
29. 04. 2019 14.42
+1
In da dodam ne podpiram milaniča ker vedno najde vzrok poraza vsepovsod drugje samo pri sebi ne. Je pa res da na posameznih tekmah je ze žalostno ce ne celo smešno sojenje. Nk maribor bi moral svoje igranje v ligi prvakov bolje vnovčiti in napredovati. V tem trenutku bi moral biti vsaj klaso ce ne dve boljsi od vseh in se mu sploh ne bi bilo treba toliko ukvarjati s sodniki.
kampinski
29. 04. 2019 10.00
-1
oje oje, na nemski TV se ze delajo norca iz te Lige... :(
smajser1
29. 04. 2019 08.32
+5
.. sojenje roko na srce na tekmi krsko olimpija cista sramota... nevem kako se lahko to dogaja tekmo za tekmo, pa nihce nic ne ukrene oz odgovarja... SRAMOTA
Nimasmisla
29. 04. 2019 08.16
+1
a lolimpija je zopet imela 11metrovko
Veliki82
28. 04. 2019 21.54
+5
to niso viole ampak je skupina ki se ima kao, da so viole pač navadni i.... i vi novinarji pa se morete prej prepričat kdo so ti ali so res člani viol, ker to ne pomeni zdaj če bo ena skupina razbijala pa vzklikala navijaške pesmi maribora, da so ze to viole 😎😎😎
Pingven
28. 04. 2019 21.48
+4
prekmurci smo vedno navijali za maribor ko nismo bili v prvi ligi, samo tou kar ste si danes privoščili... mislim, da ste izgubili veliko navijačev.. sramota
smajser1
29. 04. 2019 08.33
+5
pingven to niso mb navijaci to so huligani, ki jih sami preziramo!
degenos
28. 04. 2019 21.12
-10
olimpija !!! šampion
Thomasb
29. 04. 2019 08.20
+3
degenos
28. 04. 2019 21.05
+4
mb katastrofa od igre …….tko slabo da tut za Evropo ne bo !!!
Veliki82
28. 04. 2019 21.57
+4
degenos glej nehaj že provocirat pa pisat komentarje pa delat sovraštvo, ker tud tvoja olimpija ni na vhunski ravni tak, da malo se omiri pa glej rajši risanke pa je to to
diebaumeister
29. 04. 2019 12.38
+1
Res je, Olimpija bo lahko nazaj proti ribičem igrala.
Opazujemvas
28. 04. 2019 20.55
+5
Vsem policistom se opravičujem, če sem bil kdaj koli priti vašim plačam, ko ste ta vijolični odpad človeštva raztrgali, vam moram napisati, da ste v mojih očeh pridobili spoštovanje, poklon in odobravanje, saj si res zaslužite plače, upam samo , da bo tudi sodišče ravnalo temu divjanju primerno in bo vse , ki so sodelovali pri tem huliganskem izletu vijoličastega otroškega vrtca strogo kaznovalo in prisodilo dolgoletne kazni.Glede na to, kaj se je dogajalo sem , če sem bil proti, sem sedaj popolnoma prepričan, da za take in podobne primere potrebujete pooblastila za uporabo strelnega orožja.
RUBEŽ
28. 04. 2019 20.55
+1
HAHAHAHAHAHA, LOLIMPIJA zmanjšala zaostanek. Še vedno krepko zmrzuje v močvirju.
degenos
28. 04. 2019 21.04
-3
degenos
28. 04. 2019 20.50
-7
rdeči kartoni so tut sestav garniture sodniške …...zato jih lahko uporablja …...ane trotki!!!
degenos
28. 04. 2019 20.38
-10
Pravilno je bilo vse dosojeno !! samo razbijanje lokalov ni blo šteto pa še bo !! hehehe
degenos
28. 04. 2019 20.36
-10
olimpija !! zmaga in suvereno drugo mesto...… hehe
Opazujemvas
28. 04. 2019 19.58
+28
Samo toliko, da veste kakšni heroji so te vijole, razbili so dva lokala in se spravili na nedolžne, goste obeh lokalov, ko pa jih je policija začela mlatiti in voziti pa so jokali kot majhni otroci. To niso nič drugega kot navadne pi......ke, klinc gleda takega heroja pijanega , ki je heroj nad starejšimi ljudmi , loleki brez tistega kar more moški imeti. Vsa pohvala policiji, da je to govedo razbije. Vsem pravim navijačem vijol se opravičujem, vsi ostali loleki in pi...kice pa , naj vam bo najslabša noč na hladnem , upam torej, da po prespani noči na hladnem sledi še mesečni pripor in potem par let na hladnem, živali brezobrazne, nevgojene.
smajser1
28. 04. 2019 20.37
+12
.. tega noben normalen mariborcan oz navijac maribora ne tolerira! Takih... huliganov.. se sramujemo! Na zalost se to dogaja in nikomur ocitno ni to v interesu, ne klubu, be zvezi... Takih je tudi na lj strani nekaj... za ostale klube, bi skoraj dal roko v ogenj, bi lahko reko, da huliganov na sreco ni! Murasi ste/so vedno bli fer in glasni navijaci in so se danes! Ne mores pa metat vse v isti kos, vecina nas je ok!
RUBEŽ
28. 04. 2019 20.58
+0
Jaz se vprašam, kje je bila naša LJUDSKA POLICIJA. Aja, ne upajo se spopasti. Za plače pa so močni. Tega enostavno policija ne bi smela dovoliti. Vejo, da so vedno problemi ko pridejo viole v M.S. Zakaj jih niso pričakali. Zelo dobro so vedeli, da pridejo. Pa ne mi govorit da niso prišli organizirano. NESPOSOBNOST POLICIJE.
degenos
28. 04. 2019 21.06
-5
v ljubljani je vse po reglcih hehehe.ko pridejo horde iz vzhoda
lusma00
28. 04. 2019 19.49
-5
Engar....Kot sem že parkrat napisal....trotki morate in to nujno ustanoviti svojo houdro ligo in si soditi kar sami da bo vedno vse po vašem godu ker vašega jokanja in pluvanja čez vse povprek ima že cela Slovenija dovolj...mi je pa zelo zanimivo da se nikoli noben iz vašega društva ne oglasi zaradi nekorektenga sojenja ko gre v vašo prit in tega ni malo
engar
28. 04. 2019 20.01
+14
V našo "prit" je bil en offside Tavaresa na eni tekmi. V vašo prid pa je vsaka zeleno piščalsko-komentatorska tekma, tudi današnja.
lusma00
28. 04. 2019 20.10
+5
Hahaha engi noo...nej seri ga noo...Glede na to kok si aktiven pri komentiranju predvidevam da gledaš tekme ko pa berem tvoje komentarje sem pa prepričan da nisi gledal niti dve..Če upoštevam tavaresov offside ki si ga videl
engar
28. 04. 2019 20.26
+7
Predstavljaj si, da imamo danes mi zelene drese oblečene. Bi Jug videl roko? Seveda ne. Bi v 5 minuti dal 2 rdeča Pihlerju? Seveda ne. Bi Vršiču pokazal rdečega? Seveda niti prekrška nebi bilo.
RUBEŽ
28. 04. 2019 21.01
+3
lusma00 - tudi " zeleni " niste nič boljši od " vijolic ". Dokler ima Manda denar ste visoko, ker lahko kupuje sodnike. Kaj bo ko bo stari odšel?
Veliki82
28. 04. 2019 19.06
+14
po moji logiki, jaz bi Milaniča zamenjal takoj če se ne bo kaj okrenilo mi niti nebomo videli ne lige prvakov ne evropske lige to je moje mišljenje, kaj pa se tiçe Mure za mene je dobra ekipa čestitam jim za njihovo borbenost
engar
28. 04. 2019 19.04
+17
Čist pričakovano... Prvenstvo se počasi končuje. Seveda je porebno MBju piskat čimveč prekrškov, rumenih in rdečih, piskat roke. Olimpiji pa šenkat enajstmetrovke. Enak načrt je imela LJ-KR sodniška zasedba lani.
simpleT
28. 04. 2019 19.51
+13
Sodniška zasedba je danes tudi odločila tekmo s podarjenimi in na drugi strani nesojenimi enajsmetrovkami. Sodniki sramota.
FAUSTOS1
28. 04. 2019 18.35
-12
ponovno so zahovičeve viole sramotno otežile tekmo z demontažo gostinskih lokalov na tekmi pa z bakljami ,ki so jih metali na igrišče-milanič in zahovič pa spet z komentari nad sodnika-upam da bo zveza ustrezno reagirala,ter zaustavila to divjanje viol.
smajser1
28. 04. 2019 18.40
+30
.. se strinjam, da je treba viole oz klub kaznovat strogo za metanje bakl! Tako kot bi bilo potrebno kaznovati pristranskega juga, ki do konca sezone sploh ne bi smel sodit po tej sramotni blamazi! Tega pa seveda nisi omenil, ker si pristranski oz proti zahotu, violam, klubu kakorkoli...
disorderliness
28. 04. 2019 19.02
+0
Sramota! Ampak tako obnašanje ni več slučaj. To ni normalno. Klub bi moral to plačati in sicer z izločitvijo iz vseh tekmovanj.
lusma00
28. 04. 2019 19.57
+0
Treba je kaznovati klub za vse izpade in izmišljotine ki jih trosijo hkrati pa prepoved vijolam da sploh še vstopajo na tribune...naslednjo sezono nam bojo spet delali sramoto pred celo Evropo kot so jo že na počivališču...
RUBEŽ
28. 04. 2019 21.05
+3
Zdaj pa mi razloži, kako bo klub kontroliral vsakega gledalca - navijača. Niti ga ne sme, niti ga ne more. Edina rešitev je kamere na stadionih in vse na podlagi posnetka polovit. In do konca življenja ne sme na nobeno javno prireditev. AMEN. Angleži so se rešili takih, elegantno.
degenos
28. 04. 2019 21.08
-3
jug je že dober sodnik .samo mb igra katastrofalno in jih vse moti
Thomasb
28. 04. 2019 18.22
+20
JUG;MARIBOR-2:2