Nogomet

Bayer dvakrat zadel na Olimpicu in naredil velik korak k finalu Lige Evropa

Rim, 02. 05. 2024 22.56 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Mihalič, Žiga Košec
Komentarji
1

Bayer Leverkusen še naprej ostaja neporažen. Varovanci Xabija Alonsa so za novo zmago poskrbeli na prvi tekmi polfinala Lige Evropa, saj so na kultnem Olimpicu premagali Romo z 0:2. Po zadetkih Floriana Wirtza in Roberta Andricha se zdi, da so lekarnarji z eno nogo že na poti na letalo v Dublin, ki bo 22. maja gostil finale Lige Evropa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sredine igrišča so krenili domači nogometaši, ki so z dolgo podajo takoj iskali visokoraslega Romeluja Lukakuja, na drugi strani pa se je gostom prva priložnost ponudila v sedmi minuti, ko je po levi strani prodiral Amine Adli in sprožil z levico, a zadel le v blok Rome. Sinovi volkulje so bili nevarnejši in po desetih minutah igre je moral prvič posredovati gostujoči vratar Matej Kovar, ki je brez težav obranil  sicer močan, a nenatančen strel z razdalje Paula Dybale.

Roma in Bayer Leverkusen sta se do današnje tekme srečala šestkrat. Dve srečanji so dobili Italijani, enega Nemci, tri pa so se končala brez zmagovalca.

V 21. minuti je Bryan Cristante domačemu moštvu priigral prvi kot na tekmi. Dybala je podal in našel Leandra Paredesa, ki je žogo z natančno podajo oddal Lukakuju. Belgijski napadalec je sprožil z glavo in že premagal Kovarja, ki je obstal kot vkopan, a mu je veselje preprečila prečka. 

Roma je bila za zgrešeno priložnost kaznovana, ko se je v 28. minuti uresničilo nepisano nogometno pravilo: kdor ne da, dobi. Bayer Leverkusen je izkoristil hudo napako Romine obrambe, natančneje Ricka Karsdorpa, ki je želel žogo podati Leonardu Spinazzoli. A nizozemski bočni branilec je žogo slabo zadel in prestregel jo je Alejandro Grimaldo, ki je zaposlil Floriana Wirtza, slednji pa je žogo pospravil v nebranjeno mrežo Rome.

Lekarnarji so bili tudi po doseženem zadetku še naprej nevarni. Wirtz in Jeremie Frimpong sta v razmaku nekaj minut po zadetku prvega zapravila vsak po eno priložnost. Nogometaši Rome so se po šoku zaradi zaostanka v igro vrnile šele tri minute pred koncem rednega dela prvega polčasa, ko je z razdalje sprožil kapetan Lorenzo Pellegrini, a meril manj kot pol metra mimo desne vratnice gola gostov. To je bila tudi zadnja priložnost domačega moštva, da pred koncem prvega polčasa poravna rezultat, ki je bil tako po polovici tekme na strani v tej sezoni še neporaženih gostov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roma je drugi polčas začela odločno in v želji po izenačenju takoj na začetku pritisnila, Bayer pa je prežal na protinapade. Za prvo menjavo na tekmi se je odločil domači strateg Daniele De Rossi, ki je namesto 'krivca' za zadetek Bayerja Karsdorpa v igro poslal španskega bočnega branilca Angelina.

A če nogometaši Rome niso uspeli streti obrambe gostov, je to varovancem Xabija Alonsa v 72. minuti uspelo še drugič na tekmi. Po lepi akciji lekarnarjev je do žoge približno 20 metrov od vrat Rome prišel Robert Andrich, ki je iz prve sprožil z desnico in premagal Rominega čuvaja mreže Mileta Svilarja.

De Rossi je po drugem prejetem zadetku poskusi še s Sardarjem Azmounom in Tommasom Baldanzijem, a je bil Kovar v vratih Bayerja še naprej praktično brez dela. Še najlepšo priložnost si je Roma priigrala v 94. minuti, ko je Tammy Abraham, ki je v igro vstopil le tri minute pred tem, z glavo s približno dveh metrov zgrešil prazen gol Bayerja.

Nemci so jo tako odnesli brez prejetega zadetka in si pred povratno tekmo, ki bo odigrana čez natanko teden dni, priigrali lepo prednost.

Končna statistika tekme Roma - Bayer
Končna statistika tekme Roma - Bayer FOTO: Sofascore.com

Remi med Marseillem in Atalanto

Na drugi polfinalni tekmi Lige Evropa pa zmagovalca ni bilo. Atalanta je gostovanje pri Marseilllu začela dobro in prek Gianluce Scamacce v 11. minuti tudi povedla, a domači nogometaši so le devet minut kasneje z lepim zadetkom Chancela Mbembaja izenačili. Marseille je bil do konca tekme bolj aktiven in imel tudi nekaj lepih priložnosti za zmago, a je ostalo pri 1:1.

Za Marseille je izenačil Chancel Mbemba
Za Marseille je izenačil Chancel Mbemba FOTO: AP

Izida prvih polfinalnih tekem lige Evropa:

Roma - Bayer Leverkusen  0:2 (0:1)

Wirtz 28., Andrich 73.

Marseille - Atalanta     1:1 (1:1)

Scamacca 11., Mbemba 20.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.08

LAHKO NOČ!

23.06

Hvala, ker ste bili z nami. Z vami bomo znova prihodnji teden.

22.57

Poglejmo si še končno statistiko tekme:

22.56
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
22.55
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zapiramvamustaaa
03. 05. 2024 10.04
-2
Čakamo te Xabi...Pozabite na Guardioli in ostale ere.To je človek ki dela čudeže brez milijard in mega zvezdnikov.